Radončić za N1: Bez akciza, BiH bi bankrotirala

Radončić za N1: Bez akciza, BiH bi bankrotirala Izvor: N1

Da nije usvojen set zakona o akcizama, BiH bi, kao država bankrotirala. Rekao je to u razgovoru za N1, lider SBB-a Fahrudin Radončić.

''To bi ekonomski bilo pogubno, jer bi BiH kao država bankrotirala. Ovdje nije stvar da vi usvojite akcize ili cestarine nego da su one uslov da vam MMF, EBRD, EIB daju budući novac koji je nama nneophodan kao zemlji. Mi bez stranog novca ne možemo da preživimo. Mi smo siromašna porodica koja mora da se zadužuje kod banaka, a ovo je uslov da se možemo zadužiti. Prema tome, da se ovo nije uradilo, imali bismo raspad sistema'', rekao je Radončić za N1.

Poslanici SBB-a u konačnici su digli ruke za usvajanje ovog seta zakona o akcizama. Zašto?

''Mi smo četiri puta glasali za akcize. Ovog puta smo rekli nećemo akcize, hoćemo cestarine. I zatezali smo nekoliko mjeseci, jer cestarina je potpuno drugi ekonomski pojam. Sve što se skupi od poskupljenja goriva ide u izgradnju autoputeva i cesta I imaćemo mnogo manje mrtvih i mnogo efikasniju i uspješniju zemlju. Akcize su išle u neku rupu koja se zove budžet i mi ne znamo gdje je otišlo 8 milijardi. Mi ovdje moramo biti odgovorni ljudi. Političari koji napadaju akcize su potpuno neodgovorni. Evo, ja ću vam reći, ''Avaz'' na nivou jedne jedine noći pređe 11 hiljada kilometara, svojim kombijima i distribucijom da bi se novina našla na 5-6 hiljada prodajnih mjesta. Možete misliti koliko je to opterećenje finansijski na nivu 365 dana za jednu kompaniju. Ali, ovdje imate mogućnost da budete lični, kompanijski čovjek, stranački čovjek ili državnik. Mi bismo ostali bez milijardi i to više milijardi pomoći ili kredita međunarodne zajednice i to niti jedan odgovoran čovjek ne smije da prihvati'', dodao je on.

Govoreći o projektima koji bi se finansirali iz tih sredstava, Radončić je istakao da ne postoji opasnost da će BiH plaćati penale na kredite koje ne koristi.

''Mi smo na ovaj način spriječili da 500 miliona eura koja čekaju BiH budu raspoređeni zemljama u regionu, ne postoji ta opasnost. Dvadeset godina u BiH niko ništa nije radio. Imamo brzu cestu Sarajevo-Tuzla, koridor Vc, imamo tunel Prenj, imamo Mostar-sjever, Mostar-jug, imamo puno lokacija na kojima možemo da radimo i mislim da ta opasnost ne postoji'', naglasio je Radončić za N1.

Radončić je u razgovoru za N1 naglasio da se ovdje ne radi o još jednom udaru na džepove građana.

radončić Izvor: N1


''To su populističke teze. Nafta na međunarodnoj berzi pada, veliko je pitanje hoće li i biti poskupljenja goriva. A nažalost, o ekonomskim kategorijama govore političari koji niti jednog jedinog dana nisu radili u realnom sektoru, odnosno u privredi. Rade takozvana budžetska djeca, te priče, koja cijeli život imaju odliče plate, po 5-6 hiljada maraka, nikad nisu dali marke donacije za bolesnog ili unesrećenog čovjeka, I oni sada nama drže govore o privredi, ekonomiji. To su nekompetentni ljudi I vrijeme će pokazati da je ovo bila istorijska odluka za BiH'', istakao je sagovornik N1 televizije.

Navode pojedinaca iz opozicije da će, zbog kršenja procedura, podniijeti apelaciju Ustavnom sudu BiH, Radončić ovako komentariše:

''Ovdje je suština ekonomija, bolji život, otvaranje perspektive BiH, da nismo saobraćajno slijepo crijevo Evrope. Svako ima pravo da se obrati Ustavnom sudu, mene to posebno ne tangira. Mislim da je to pokušaj časnog izlaska iz gluposti gdje su upali tzv reformisti a ovamo se ponašaju nereformistički jer zaustavljaju evropski put'', rekao je lider SBB-a.

Radončić se osvrnuo i na izjavu lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića, s kojim je uz SDA u koaliciji na nivou Federacije, da je u BiH treći entitet realna mogućnost.

''Za ideju BiH mi Bošnjaci smo dali 200 hiljada mrtvih. Mislim da svaka opcija trećeg entiteta, četvrtog bilo da je on hrvatski ili fildžan državica nije realan i to je za mene lično i SBB potpuno eprihvatljiva priča. Mi moramo relaksirati položaj Hrvata u BiH, da ih se ne majorizira i mislim da tu imamo sijaset odosno ogroman broj drugih političkih mehanizama da to postignemo a ne pričom o nečemu što nije realno, a to je treći entitet'', naglasio je Radončić.

O saradnji, sve češćim susretima i podršci na relaciji Dodik-Čović, Radončić kaže:

''U BiH je tragična varijanta da predstavnici dva naroda se dogovaraju bez predstavnika trećeg naroda. U tom smislu, nije to samo odgovornost gospodina Dodika i gospodina Čovića, nego i bošnjačkih pojedinih lidera koji ne umiju da nađu demokratski kapacitet i da razgovaraju na tolerantann način sa neistomišljenicima, da im ne popuštaju kao što ja ne popuštam na trećem entitetu. Mislim da u tom smislu ta priča nije dobra ako Bošnjaka nema u cijelom dogovoru i nije realna i ne može se provesti''.

Kako to doživljavate kao kolalicioni partner?''Bošnjačka politika treba jednu stvar da nauči od rahmetli Alije, a to je da nikada nije politički dozvoljavao, svojom inicijativnošću, da predstavnici Srba i Hrvata razgovaraju mimo Bošnjaka. Ovdje je politička mudrost da i gospodina Čovića i gospodina Dodika, u paketu, mi smo samouvjereni, dovedemo za isti sto i sve nezgodne, teške teme zajednički rješavamo.''

U paramentarnoj proceduri su i prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH, HDZ-a odnosno HNS-a i onaj koji je sačinila SDA. Koji biste podržali?


''Mi ćemo biti vjerovatno protiv, i jednog i drugog. Zašto? Ima i u jednom i drugim dobrih elemenata, ali sve što bude predlagala jedna stranka u ovakvoj političkoj situaciji, nezavisno da li je to SDA, HDZ ili SBB neće proći. Mora biti kompromis da bi se takav prijedlog našao na skupštii, odnosno Predstavničkom domu i Domu naroda na nivou BiH, da bi to prošlo, i to je jedini način da napravimo uspješnu priču od ove katastrofe koja trenutno postoji'.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 23

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Dzole

Plati porez kao ato se radi u evropi

0 0

niko

Pa i treba da bankrotira pa de krene sve iz početka. Naravno bez sadašnjih političara u vlasti. I gdje ti je ovdje Krajina za puteve? Prije su ti bila puna usta Krajine. Ovaj put ćeš siguran sam ostati bez podrške Krajišnika upravo zbog svoje licemjerne politike.

4 0

Leo

Zasto bi bankotirala ,treba od vas miliardera uzet dat narodu i naredni sto godina svi extra zive

4 2

* Sva polja su obavezna