Rasprava o brisanju imena Herceg Bosne iz naziva preduzeća

Rasprava o brisanju imena Herceg Bosne iz naziva preduzeća Izvor: N1

Klub poslanika koalicije predvođene HDZ-om BiH zatražio je polusatnu pauzu na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH nakon što se usprotivio zaključku SDP-a BiH, kojim se predlaže brisanje svih etničkih prefiksa iz naziva javnih preduzeća i preduzeća sa većinskim državnim kapitalom u kojima prava upravljanja vrši Vlada FBiH.

''Imajući u vidu da je Ustavni sud BiH 2000. godine donio odluku o konstitutivnosti svih naroda u BiH na području cijele zemlje, a da su u Federaciji i danas postoje javna preduzeća iz nadležnosti Vlade koja u svom imenu sadrže nacionalni prefiks poput „Hrvatske telekomunikacije Mostar“ ili preduzeća koja pored nacionalnog prefiksa imaju i nepostojeće ime „Herceg Bosna“ poput "Elektroprivreda hrvatske zajednice Herceg Bosne", smatramo da je krajnje vrijeme da se neprimjerena imena tih preduzeća, čiji su vlasnici praktično svi građani FBiH, promijene'', obrazložio je poslanik SDP-a BiH Damir Mašić.

Navedeni zaključak je dopredsjedavajući Predstavničkog doma Mladen Bošković opisao riječima da “niko kao nema loših namjera, al hajmo obrisati ono što se zove hrvatski“.

''Žao mi je što nema više mudrosti na onoj strani koja će izglasati 77 ruku. Branit ćemo ono zbog čega nas je narod izabrao i ono što se zove hrvatski. Hrvati u BiH niti mogu a niti će se odreći toga što jesu. Po Ustavu ovo je zemlja konstitutivnih naroda'', izjavio je Bošković pred poslanicima, koje je zamolio da ne diraju u ovo pravo Hrvata.

Neželeći to stavljati u politički kontekst poslanik SBB-a Faruk Ćupina rekao je da Javno preduzeće „Hrvatske telekomuniikacije Mostar“ nije preduzeće Hrvata već svih građana BiH.

Bošković je na to reagirao ponovo naglašavajući da je BiH zemlja tri konstitutivna naroda i da se ne može preko toga preći na tako lagan i jednostavan način.

''Ovdje se ne radi samo o pravnom aspektu, već o zemlji u kojoj žive tri ravnopravna naroda. Ovo po važećem Ustavu nije građanska BiH a da bi takva bila treba promijeniti Ustav. Hrvati su svjesni da bi jedni željeli unitarnu, građansku, separatizam, a mi želimo cjelovitu u kojoj ćemo biti jednakopravni s druga dva naroda'', poručio je Bošković na sjednici Predstavničkog doma gdje se nakon pauze poslanici trebaju izjasniti da li žele da se navedenim zaključkom SDP-a dopuni predloženi dnevni red.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Tagovi: HDZ BiH , herceg bosna

Komentara 14

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

cirkus

pa onda jednostavno neka zarad Boskovica i njegovih argumenata,daju naziv narednih 25 godina,Bosnjacke Telekomunikacije Mostar,a potom narednih 25 godina Srpske telekomunikacije Mostar...to bi zadovoljilo onda sva tri ''konstitutivna'' naroda u BiH,da su im na isti nacin zadovoljena prava....da li doticni gospodin misli da je ovo rjesenje,naravno NE...jer upravo je on taj i iz te stranke,koja sljedi naputke Herceg Bosne,samo sto je danas to prozirno....dakako,nego ukinuti sve nacionalne prefikse u svim javnim preduzecima u BiH,jer to je imovina svih gradjana BiH....i ne znam zasto se on poziva kao predstavnik jednog naroda...ko je njega proglasio ''poglavicom''...sta su se ovi olosi od politikanata umislili da oni predstavljaju narod...taj njihov kretenizam ide do te morbidnosti da se oni predstavljaju vodjama naroda.....oni su samo puki stranacki izvrsioci...danas jedne ,sutra druge stranke...sta sad svi glume onog ,kog pljuju godinama ,Tita...sad bi svi da su Tito...koji paradokst ...sta cemo ,kad imamo nepismenu administraciju i ljude na vlasti,sa kupljenim diplomama...neostvarene kompleksase,koji svojom poltronskom politikom misle da su neko i nesto....a obicna su nistarija..niko i nista....

18 0

Bbl

Moze: Bosna Hrvatski Telekom, Bosna Srbske Sume, Bosna Srbske zeljeznice

4 1

U

nema Bošnjački ,Srpski ili Hrvatski,treba biti samo Bosanski ,Hercegovački ili Bosansko -Hercegovački i to na cijeloj teritoriji BiH.

0 1

* Sva polja su obavezna