Slišković: Novi selektor mora vratiti ugled reprezentaciji

Slišković: Novi selektor mora vratiti ugled reprezentaciji Izvor: N1

Blaž Slišković nekadašnji selektor fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine, proslavljeni igrač Veleža, Hajduka i Pescare i aktuelni trener HŠK Zrinjski bio je gost jutarnjeg programa N1 televizije.

Ko će biti novi selektor BiH, Robert Prosinečki ili Amar Osim?

"Ko god da dođe imat će veliki zadatak da vrati ugled reprezentacije BiH kakav je imala u Evropi i svijetu. Neplasman na Evropsko, a zatim i na Svjetsko prvenstvo je umanjio rejting kakav smo imali. Ali to nije zbog lošeg rada bivšeg zbornika već je reprezentacija zapala u krizu i kvalifikacije smo završili kako smo završili. Oba kandidata, a i treći donedavno Meho Kodro, su stručnjaci koji mogu obaviti posao na veoma kvalitetan način. Ovo se malo odužilo, jer mislim da ga je trebalo izabrati mnogo prije nego čekati zadnji tren, jer ga čeka veliki posao", rekao je za N1 Blaž Slišković.

Nekadašnji selektor BiH smatra da priliku treba dati mladim igračima.

"BiH sve manje crpi kvalitetne igrače iz Evrope koji su odlazili van BiH zbog rata. Sada se moramo osloniti na mlađe igrače, a oni pod vodstvom Vinka Marinovića pokazuju kvalitet i mišljenja sam da če budući izbornik obratiti pažnju na mladu reprezentaciju i izvući igrače za koje smatra da mogu igrati i pokušati u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo ostvariti zacrtani cilj", mišljenja je Slišković.

Da li će novom selektoru trebati i doza hrabrosti da napravi rez u svlačionici?

"Kada se bude vodilo računa ko će biti novi izbornik treba se uzeti i ta mogućnost da li će biti u stanju napraviti rez. Neophodna je i neminovna smjena generacija. Ali treba čovjek koji će stati iza svojih odluka eventualnim nepozivanjem starih, a pozivanjem mlađih igrača. N/FS BiH mora podržati to. Neminovnost je smjena generacija. Na mlađima ostaje i svijet i nogomet. Izbornik odgovara za rezultate, ali mu se moraju dati odrješene ruke da sam napravi viziju budućnosti bh. nogometa u narednim nekoliko ciklusa. To je profesionalni posao, to je napravila Francuska, Nizozemska, Belgija i sada imaju reprezentacije koje su vodeće u svijetu", smatra Slišković.

Stručni tim Evropske fudbalske asocijacije početkom marta naredne godine doći će u radnu posjetu Bosni i Hercegovini, gdje će sa odgovarajućim predstavnicima Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH (N/FS BiH) pregledati u kakvom je stanju infrastruktura na stadionima Premijer lige BiH.

"Trebamo težiti da imamo adekvatne uvjete na svim terenima, da svi stadioni imaju reflektore i kvalitetne svlačionice. Treba poboljšati rad u omladinskim kategorijama. Došlo je vrijeme kada više ne možemo crpiti igrače izvana jer se reprezentacija BiH uglavnom oslanjala na te igrače iz inozemstva. Sada se treba okrenuti domaćem prvenstvu i domaćim igračima i od njih stvarati novog Džeku, Salihamidžića, Barbareza... Siguran sam da će na taj način budućnost bh. nogometa biti svjetlija", kazao je Slišković.

Izvor: N1

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 4

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Catalon

Blaz kao i do sada ima pravo Zasto i on nije bio kandidat?

0 0

MAMIĆ

NAJBOLJE VRATI TI UGLED REPREZENTACI I DRAGAN ČOVIĆ LICEMJERU JEDAN

1 2

Miki-M

Vratio se Blaž sa onog svijeta(HZHB) ns ovaj BIHa svjet.

0 2

* Sva polja su obavezna