Payton: Kako mi je Jordan očitao lekciju

Payton: Kako mi je Jordan očitao lekciju Izvor: Getty Images Sport/Jonathan Daniel/Stringer

Gary Payton, jedan od najboljih defanzivaca u historiji NBA i čovjek koji je bio poznat po "prozivkama" na parketu, otkrio je kako je izgledao njegov prvi susret sa Michaelom Jordanom. Njihova priča počinje na predsezonskoj utakmici Seattlea sa Jordanovim Bullsima 1990. godine.

Payton je izabran kao drugi pik na draftu i bio je željan dokazivanja.

"Dolazim tamo kao drugi pik na draftu i ne zanima me ko je Jordan. Vidio sam ga kada sam izlazio na teren. Pomislio sam 'OK, dobar je, ali ne baš toliko'.

MJ je bio na klupi tokom većeg dijela meča - nisam shvatao da je to samo predsezona i da MJ ne igra punom snagom tokom predsezone. Čuvao me je B.J. Armstrong. Dao sam mu 19 poena. Bio sam rookie i naravno da sam govorio svašta. Govorio sam B.J. razna sr..a. Trčao sam pored klupe i govorio sr..a i Jordanu. Prekoravao sam ih pogledom. Osjećao sam se sjajno.

Nekoliko sedmica kasnije igrali smo sa Bullsima prvi put tokom regularne sezone kod kuće u Seattleu. Radio sam za to, čekao sam to, bio sam spreman. I naravno, svi su govorili o tome kako Bullsi i Michael dolaze u grad. Bio sam u fazonu 'OK, dao sam im 19 poena. Znam da mogu da se izborim sa MJ bez problema'.

Izašli smo na teren prije početka utakmice, svi se rukovali. MJ se nije rukovao sa mnom. Okrenuo se ka B.J. i rekao 'Ostavi je....og rookieja meni', i to tako da su svi čuli. Sra..e, pomislio sam, ali dobro, j..i ga, šta sad.

Utakmica počinje. Preuzimam Michaela i vidim da Phil Jackson poziva akcije - četiri, pet, šest puta zaredom, sve na Michaela. I Michael pogađa četiri, pet, šest puta zaredom. Michael je bio na nivou za koji nisam znao da postoji.

Izvor: YouTube


Bio sam u problemu sa ličnim greškama. Trener me šalje na klupu. Nisam se zapravo mnogo vraćao u igru nakon toga. Sjećam se da sam završio utakmicu bez poena, igrao sam sedam ili osam minuta. MJ je završio sa 33 poena.


Međutim, tu nije bilo gotovo. Pred kraj utakmice, sjedim na klupi i MJ prilazi i to tačno ka meni dok meč traje. Trener stoji tu. Svi na klupi zure u njega. Gleda pravo u mene. 'To što si govorio u predsezoni?' Čudna stvar je da MJ nije bio ni ljut niti bilo šta u tom smislu. Pljunuo je svoju žvakaću gumu. 'Ovo sada je stvarno. Dobro došao u NBA, maleni.'

Šest godina kasnije, Seattle je igrao finale sa Chicago Bullsima. Jordan je slavio sa 4:2, Gary Payton je ostao bez šampionskog prstena.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVOna ovom linku.

Komentara 1

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

ElBake

Fly like.eagle

0 0

* Sva polja su obavezna