UIO: Nova lista najvećih bh. dužnika za PDV

UIO: Nova lista najvećih bh. dužnika za PDV Izvor: N1

Uprava za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine početkom januara objavila je novu listu najvećih dužnika po osnovu poreza na dodatnu vrijednost.

Kako piše u pojašnjenju UIO, nakon što je 01. januara 2014. godine stupio na snagu Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o postupku neizravnog oporezivanja, po prvi od uspostave Uprave za neizravno oporezivavnje BiH, stekli su se zakonski uvjeti za javno objavljivanje imena dužnika, koji imaju neizmirene obaveze po osnovu PDV-a, trošarine i carine.

Pored javne objave dužnika, u Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o postupku neizravnog oporezivanja, kojeg je na prijedlog UNO i Upravnog odbora UNO usvojio Parlament BiH, naknadni teret prinude je smanjen sa 10 na 5 posto, a zatezna kamata sa 0,06 na 0,04 posto svakog dana zakašnjenja.

Svi obveznici koji ne žele naći na javno objavljenoj listi dužnika i time ugroziti svoju poslovnu reputaciju, trebaju da izvrše uplatu dugovanja po osnovu neizravnih poreza.

Prema listi s podacima zaključno s decembrom prošle godine, najveći dužnik državi po osnovu PDV-a je Kantonalno javno komunalno preduzeće GRAS Sarajevo, a slijede МБ - КЕКЕРОВИЋ д.о.о. i Đuša d.o.o. Fojnica.

Listu od deset najvećih dužnika pogledajte u nastavku:

uio pdv Izvor: UIO/N1

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Tagovi: UIO BiH , pdv

Komentara 4

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Visegrad

Cik zatvorite te firme pa bi vas radnici linčovali zbog gubitka posla !!

2 4

Šta?

Bakir ponovo nije platio!

8 4

Sandžaklija

Hapsite neplatiše!

27 1

* Sva polja su obavezna