Uprkos zakonskoj obavezi u BiH opada broj vakcinisane djece

Uprkos zakonskoj obavezi u BiH opada broj vakcinisane djece Izvor: N1

U Bosni i Hercegovini opada broj vakcinisanih protiv zaraznih bolesti. Iako zakon nalaže vakcinaciju, sve više roditelja odlučuje svoju djecu ne vakcinisati.

Ljekari kažu - vakcine donose više koristi nego štete.

U regiji je sve više oboljelih od morbila, najviše u Srbiji. U našoj zemlji nema epidemije, iako se smanjuje broj vakcinisanih.

Oba enitetska zakona nalažu obaveznu imunizaciju protiv morbila.

Imunizaciji protiv morbila, rubeole i parotitisa (MRP) podliježu obavezno djeca od navršenih dvanaest mjeseci do navršenih četrnaest godina života, i obavljat će se vakcinacijom i revakcinacijom nalaže obaveznu imunizaciju protiv morbila, stoji u federalnom zakonu.

Ipak..

"Trend opadanja svakako postoji, za 2017. nemamo podatke, ali do 2016. ti su podaci niski u odnosu na ciljeve koje je postavila svjetska zdravstvena organizacija prema zemljama (93%-95%). Kod nas je niža, 80%, 70%, a za pokrivenost protiv morbila, rubeole i parotitisa, čak i najniža - 63,4%", izjavila je dr. Mirsada Mulaomerović, šefica Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH.

Zadnja epidemija morbila u BiH bila je prije tri godine, kada je oko 10.000 ljudi zaraženo.

To je potvrda da se zbog nevakcinisanja, bolesti mogu vratiti, navode iz ZZJZ FBIH. Amila Ninković-Hodžić, majka dvoje djece, kaže da je njen izbor bio redovna vakcinacija.

"Ja sam majka dvoje maloljetne djece, djevočici je osam godina, sinu četiri i po godine. Danas se postavljaju razna pitanja vezana za vakcine, dati djetetu ili ne. Ja sam odlučila davati. Ja sam isprimala sve vakcine, hvala Bogu zdrava sam, moja djeca nisu imala nikakve komplikacije, čak ni najobičniju temperaturu."

Ipak, u javnosti, žustra svakodnevna debata o koristima i potencijalnoj šteti koju vakcine izazivaju - od autizma, neuralnih oštećenja i drugih zdravstvenih poteškoća.

"Mislim da se dijelom podudara vrijeme aplikacije vakcine sa tim momentom kad se prvi simptomi autizma ili poremećaja iz autističkog spektra počnu primjećivati kod djece. Na drugu stranu, kad govorimo o okidaču nečega, ne možemo reći samo za autizam da postoji okidač - okidač može biti i za razvoj neke autoimune bolesti, za početak neke tinjajuće infekcije da se ona aktivira, možete, ako imate dijete koje ima pritajenu tuberkuloznu infekciju - ako date vakcini ili oboli od morbila, da se rasplamsa u tom trenutku tuberkuloza", pojasnila je za N1 Evelina Čehajić, specijalista pedijatar.

Ljekari kažu, korist je značajnija i nema dokaza da direktno vakcine izazivaju takve posljedice.

"Stres o kome danas pričamo - da je stres kriv za 50% bolesti koje nam se dešavaju, i vakcina je jedna vrsta stresa - od samog momenta vakcinacije kao fizički atak na to dijete do pokretanja fiziološke reakcije koju vakcina izaziva. Ne može niko garantovati kad dovedete dijete da neće imati nuspojave ili da se nešto neće dogoditi, ali to bi se možda dogodilo i da nije primilo tu vakcinu, da je uslovno rečeno došlo u neku drugu stresnu situaciju", rekla je Evelina Čehajić.

Ukoliko roditelj odbija imunizaciju prilikom upisa djeteta u školu, moguća sankcija koju zakon predviđa je novčana kazna od 100 KM do 2.000 KM - uprkos naredbi o programu obaveznih imunizacija donesenoj početkom 2017. godine, ni jedna novčana kazna nije izrečena, potvrđuju iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Izvor: N1

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenihmrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 7

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Ezhy

Ovo su sve lazi Bog je covjeku dao prirodni imunitet.Kojem god doktoru ponudite da potpise da je odgovoran u slucaju nezeljenih efekata nece jer znaju da je otrov

0 0

Antidemokuracija

Vakcunaciju cu nabaviti od koga hoću, neću roche, glaxo&smith, gsk oni surađuju sa monsanto i senomixom danas uništavaju.

1 2

Sarajevo

Gledam samohrane vec ostarjele majke, koje bdiju nad bolesnom, nepokretnom djecom, koja u djetinjstvu nisu bila vakcinisana. Gledam patnju tih majki i pitam se kako, sa koliko boli u dusi se pitaju sta ce biti sa njihovom djecom nakon sto one iznemognu i umru? Farmakoloskoj industriji vise odgovara ne cijepljenje, jer ce si time osigurati skupe lijekove i visok profit.

0 2

* Sva polja su obavezna