Komšić za N1: Zašto se kandidujem? Mučno je gledati...

Komšić za N1: Zašto se kandidujem? Mučno je gledati... Izvor: N1

Željko Komšić bit će kandidat za člana Predsjedništva BiH na narednim izborima 2018. godine. Za N1 je pojasnio razloge svoje kandidature.

"Četvrta godina ide sa ovim sazivom Predsjedništva BIH, i postaje mučno gledati kako je rezultat u Predsjedništvu 2:1 protiv Bosne i Hercegovine. Moje mišljenje je da u Predsjedništvu treba biti minimalno 2:1 u korist BiH. Druga stvar, ove ucjene sa izbornim zakonom, stvar koja ozbiljno treba da promijeni koncept BiH, da uvedu jednu, ne političku - nego historijsku činjenicu, stvarno nisu nešto što čovjek može tek tako da istrpi i pređe preko toga. Te ucjene se moraju zaustaviti", kazao je Komšić u uvodu razgovora sa Vladom Marićem.

"Imamo i drugi, i treći scenario, nereagovanje na prijetnje moraju prestati. Ovo se može staviti u taj kontekst pokušaja, želje i namjere da se zaustave prijetnje", rekao je lider Demokratske fronte.

"BiH je bila u teškim situacijama mnog puta. Jednom je formalno bila rastočena, sporazumom Cvetković-Maček, koji nije realizovan zbog početka II svjetskog rata. Nalazimo se u sličnoj situaciji, to se mora zaustaviti", ocijenio je Komšić.

"BiH je dosta propatila, dosta je krvi proliveno, u ratu je nisu rasturili - ne možemo dopustiti da je rasture u miru", naveo je.

Komšić je ranije zbog toga što je izabran za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda bio mnogo puta bio na meti političkih kritika, posebno iz HDZ-a BiH, a optuživan je da je bio nelegitiman predstavnik hrvatskog naroda. Za N1 je kazao da je to dio posla.

"Ja sam po Ustavu bio član Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda. Ustav BiH ne poznaje predstavnike, nego pripadnike. Dok je tako - tako treba i raditi i živjeti i postupati u BiH, poštujući Ustav, ne duh Ustava - nego slovo Ustava", smatra.

"Ja kritike svakakve dobijam. Nekad me kritikuje moja žena, nekad Čović, nekad HDZ, nekad SDP, nekada SDA...Takav je život. Kada krenete u ovu vrstu bitke - ne možete očekivati da vas svi vole", naveo je Komšić.

Komšić je ocijenio da su mnogi svjesni u kakvoj se situaciji nalazi BiH, te je ponovio da u Predsjedništvu ne smije biti 2:1 protiv države.

Šta očekuje u borbi za poziciju protiv Dragana Čovića, aktuelnog člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda?

"Bit će kako narod odluči. Šta god da odluči - prihvatam. Nije kraj svijeta ako ne budete izabrani".

"Nije mi prvi put. Svašta očekujem, ja sam se nalazio u tim situacijama, ali Bože moj. To je dio i rizik posla, s tim se moraš pomiriti", kazao je Željko Komšić u razgovoru za N1.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenihmrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 53

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Komsiceva ne/sposobnost

Odgovoran političar, koji na ozbiljan način promišlja stanje svoje zemlje/zajednice i njezine perspektive u budućnosti morao bi uzeti u obzir sve bitne karakteristike te zemlje/zajednice, morao bi razmišljati iznutra. To se kod Komšića nikada nije vidjelo, a nažalost se ne vidi ni danas. On je jednostavno trećerazredni političar i politički šarlatan koji parazitira na „probosanskoj“ i „patriotskoj“ demagogiji. Glavni problem Komšića i političkih struktura koje ga podržavaju jest da nemaju snage intelektualno-politički promišljati cjelinu vlastite zemlje, kako je to još 2006. Lovrenović napisao kao glavni problem Komšića i njegove tadašnje stranke (SDP). Oni u svojoj sarajevsko-centričnoj, a zašto ne reći i bošnjačko-centričnoj perspektivi, ne razumiju kompleksnost Bosne i Hercegovine, osjetljivost njezinih nacionalnih pitanja i krhkost povjerenja među narodima koji ju čine.

1 1

Azra

Za Komšića ni u snu.Ali za Cvitanovića DA.

1 4

Tica

@Fasada: Znam da si se meni obraćao jer je neko to izbrisao. Šta ti imaš protiv bošnjačkog građanskog ? Ne može poštenije biti nego da svaki birač bira samo jednog člana u kolektivno predsjedništvo. Ako sva raja u Bošnjačko-Hrvatskoj federaciji više voli Čovića, Ljubića, Kukića, bujrum. Neka takav bude hrvatski član. To što vi zagovarate je neofašistički pristup: Jedan narod, Jedan vođa, Jedna Herceg Bosna!

4 1

* Sva polja su obavezna