Juncker: Otvoriti vrata Balkanu da se ne ponovi prošlost

Juncker: Otvoriti vrata Balkanu da se ne ponovi prošlost Izvor: Tanjug / AP, Valentina Petrova

Evropska unija mora otvoriti jasnu perspektivu članstva Zapadnom Balkanu, jer bi inače zaprijetila opasnost da Evropa ponovo bude svjedok "tamošnjih nesrećnih događaja iz 90-ih godina", upozorio je u Sofiji predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker.

"Ja, dakle, nikako ne bih želio da se suočimo s takvim zbivanjima", rekao je Juncker na zajedničkoj konferenciji za novinare s bugarskim premijerom Bojkom Borisovim poslije zajedničke sjednice Evropske komisije i bugarske vlade, kojom je ozvaničeno bugarsko predsjedavanje EU u idućih šest mjeseci.  

Juncker je naveo da ranije jeste objasnio da "do kraja mandata sadašnje Evropske komisije, dakle do 1. januara 2020, neće biti moguće da EU primi nove članice, pošto se ne mogu ispuniti uslovi za to", ali je istakao da će se "na tome raditi".  

"Tokom rada iduće Evropske komisije i Evropskog parlamenta moći ćemo ciljano da se posvetimo toj problematici", dodao je on.  

Juncker je rekao da će posjetiti zemlje Zapadnog Balkana da bi vidio kakva su očekivanja u tim zemljama.  

On je izrazio zadovoljstvo što je Bugarska, kao nova predsjedavajuća EU, među prioritete postavila pristupanje Zapadnog Balkana Uniji i što će se u Sofiji će 17. maja održati susret na vrhu EU-Zapadni Balkan.  

"Ali je krajnje važno da Zapadni Balkan vidi da mu je otvorena jasna evropska perspektiva, jer je inače velika opasnost da u tom složenom području Evrope ponovo budemo svjedoci nesrećnih događaja iz 90-ih godina", rekao je predsjednik Evropske komisije.  

Žan Klod Junker, Bojko Borisov Izvor: Tanjug / AP, Valentina Petrova

Za Evropsku komisiju je najvažnije, kazao je Juncker, da se poboljšaju saobraćajne i druge veze EU sa Zapadnim Balkanom i u pravcu Turske.  

"Ako želimo da zapadnobalkanske zemlje budu bolje međusobno povezane, onda nema govora da se umanji budžet EU", rekao je Juncker.  

On je ocijenio da budžet EU mora biti povećan s jedan na 1,1 posto bruto domaćeg dohotka Unije da bi se ostvarilo sve što su proteklih godina postavili kao ciljeve Evropska komisija, Evropski parlament i članice EU.  

Odgovarajući na pitanja novinara, čelnik Evropske komisije je objasnio da približavanja EU i Turske "ne može biti sve dok su novinari u turskim zatvorima" i naglasio da se Turska u poslednje vrijeme svojim postupcima i politikom "sve više udaljava od Evropske unije".  

Bugarski premijer Borisov je rekao da je Turska najveći susjed EU i da je važno da se održi i djeluje sporazum EU-Turska o zaustavljanju ilegalne imigracije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenihmrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 3

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Realista

Pa zasto ne sankcionisete rusitelje separatiste pa sve vi znate i nista zato uzimate radnu snagu koju jeftino placate

2 1

Kamenko

Sto je tebi i toj Eu uopste stalo da mi idemo u Evropu?Jeste li i 41.mislili da nad vodite u Evropu???

0 0

ef

Da su svi odgovorni subjekti međunarodne zajednice prije svega EU postupali u skladu sa Dejtonom, kao i po raznim presudama za UZP, genocid idr. onda bi logično BiH bila prva forsirana na putu ka EU a ne prepuštena na potkusurivanje, potkopavanje i usporavanje na tom putu od strane susjednih država a u cilju ostvarenja njihovih ciljeva. Da je urađeno tako onda bi i drugi gurali taj proces u BiH kako bi i sebi osigurali napredak prema EU. Sadašnje stanje s tim u vezi je potpuno naopako, a za rješenje još nije kasno jer se put Srbije može još uvijek uvjetovati njenim odnosom sa BiH na način otklona od retrogradnih politika Dodika i Čovića, priznanjem genocida, provedbom presuda i na mnogo drugih načina, a najbitnije je da bi time pao u vodu njihov jož živi projekat secesije BiH.

1 1

* Sva polja su obavezna