"BiH od Brisela traži status djeteta sa posebnim potrebama"

"BiH od Brisela traži status djeteta sa posebnim potrebama" Izvor: N1

Evropska Unija ne smije dozvoliti da se Zapadni Balkan vrati u užasne devedesete godine prošlog vijeka poručio je iz Sofije Jean-Claude Juncker.

Zato će, EU i Evropska komisija, morati Zapadnom Balkanu ponuditi jasnu perspektivu smatra Juncker. Još jednom je ponovio svoj stav da će tek naredna Komisija biti u mogućnosti preporučiti nova članstva u Uniji.

"Krajnje je važno da Zapadni Balkan vidi da mu je otvorena jasna evropska perspektiva, jer je inače velika opasnost da u tom složenom području Evrope ponovo budemo svjedoci nesrećnih događaja iz 90-ih godina. Sretan sam što Bugarska stavlja posebnu pažnju na Zapadni Balkan. I sam ću se uskoro pozabaviti željama pojedinih igrača na terenu", kazao je predsjednik Evropske komisije.

Predsjedavajući izaslanstva Evropskog parlamenta za odnose sa BiH, Tonino Picula, za N1 kaže kako Juncker i njegova Komisija ne smiju ignorisati one koji prave probleme.
Picula također smatra da pomoć neće doći sa strane dok se ne dogovore lokalni lideri.

"Evropska Unija je imala različite faze od ignoriranja problema do toleriranja stagnantnog odnosa u zemlji pa do novog pristupa iz 2014. koji nažalost nije dao očekivane rezultate. 2018 godina je velika šansa za sve zemlje Zapadnog Balkana, ali Bosna i Hercegovina doista mora napraviti značajne iskorake iz situacije u kojoj se sada nalazi."

Brisel je prema riječima Elvira Bucala, novinara sa dvodecenijskim iskustvom rada u sjedištu Unije, s razlogom frustriran. Evropska Komisija u posljednje vrijeme prema njegovim riječima gubi kredibilitet jer se njen predstavnik u BiH bavi kako kaze slastičarenjem. Ništa bolji, dodaje, nisu ni lokalni lideri.

"Bosna i Hercegovina i njeni političari uporno nastoje od Brisela tražiti status djeteta, opet ja o školstvu djeteta u školi za djecu sa posebnim potrebama. Takav status i takav pristup Evropska Unija nije navikla da ima sa bilo kojojm zemljom koja u partnerskom odnosu - uradit ću nešto, dobit ću nešto - ide naprijed prema Evropskoj uniji."

Juncker je iz Sofije poručio kako zemlje Zapadnog Balkana posebnu pažnju moraju posevetiti činjenici da će u ovoj godini Unijom predsjedavati Bugarska i Austrija.

Fokus bugarskog predsjedavanja će biti na jačanju povezanosti regiona Zapadnog Balkana, a dio tih projekata će biti razmatran na samitu u Sofiji polovinom maja mjeseca.

Izvor: N1

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenihmrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 3

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Dosta

Pomozite skinuti luđački košulju koju ste nam navukli. Zamislite bilo koju zemlju evrope da mora da funkcionira na način kakav ste nama nametnuli, i na što bi to koliko, a EU i dalje smatra krivim samo bih.

0 0

Zoran

Najzalosnije je u svemu tome sto svi znaju kako ovdje izgleda situacija i svako se pravi glup. Svi imaju svoje igrače EU,SAD i Rusija i opet svi imaju svoje tutore Bosnjaci,hrvati i Srbi koji ih štite. Niko konačno da shvati da je ovo 2018 a ne 92 godina i da su EU i Amerika toliko jaki a Rusija slaba , ne snage su se promijenile a interesi ostali isti a mi stojimo u mjestu i čekamo mig jedni od Amera drugi od EU treći od Rusa.Mi glupi a oni gledaju svoje interese.

7 0

Aldx

Najgore je to, što to stanje "djeteta sa posebnim potrebama" nije akutno i trenutno već, prema svemu, hronično i trajno.Tužna perspektiva jednog društva.

6 0

* Sva polja su obavezna