Kako riješiti problem zagađenog zraka u Kantonu Sarajevo

Kako riješiti problem zagađenog zraka u Kantonu Sarajevo Izvor: N1

Različitih ideja za rješavanje problema zagađenog zraka u Sarajevu je bilo, pa i onih radikalnih ističe akademik Kemal Hanjalić.

Od džinovskih ventilatora na Trebeviću do ideje o rekonstrukciji korita Miljacke gdje bi se, kaže, vodotok podigao na jedan nivo, a kanal ispod bi usisavao zrak kroz kanalizacioni sistem, koji bi zatim kroz gradski dimnjak isisavao zagađeni zrak.

Ideja je dobra, ali skupa ističe akademik.

"Nedavno sam čuo za jednu ideju da se pista starog aerodroma u Butmiru grije geotermalnom energijom kako bi se stvorila perjanica koja bi onda razbijala taj invazivni sloj. Sve te ideje imaju nekog smisla, ali je vrlo teško prognozirati efekat toga".

Dodaje kako su mjere koje se predlažu za poboljšanje kvalitete zraka iste posljednjih pet decenija, uvođenje vožnje par-nepar, eliminacija čvrstih goriva i utopljavanje zgrada.

Potrebno je promijeniti i monitoring kvalitete zraka i uvesti mobilno mjerenje putem dronova na različitim visinama, ističu stručnjaci.

"Sa dronovima da vidimo malo kuće kakve su smetnje strujanju čišćenju hladnog zraka od Baščaršije do Ilidže i nazad. Ali suština je smanjiti emisiju. Sedamdesetih godina je uložen ogroman novac stotine miliona dolara da se plin uvede. To je bio efekat smanjenja emisije tad smo imali enormno jedno 8- 9 puta veće zagađenje nego sada sumpor dioksida riješilo se", naveo je Martin Tais, specijalista za kvalitet zraka i klimatske promjene.

S planom povećanja korisnika prirodnog gasa kreće Vlada KS. U 2018. izdvojeno je oko milion KM za individualna mala ložišta koja su najveći zagađivači. Realizacijom projekta subvencioniranja očekuju 1000 novih korisnika.

"S tim da još uvijek se nismo opredijelili hoće li to biti prikuljučak za 1 KM ili će biti neko učešće budućih korisnika, tako da će taj broj možda i biti povećan. Ali evo minimalno 1.000 novih korisnika i prije svega to će biti objekti individulanog stanovanja", kazao je za N1 Čedomir Lukić, ministar prostornog uređenja i okoliša KS Čedomir Lukić.

Za promjene je potrebna politička volja, koje nema kažu u Eko akciji.

"Nažalost građani BiH ovise jedino od vjetra. Imali smo izvanrednu sjednicu Federalnog parlamenta gdje je tražen niz vrlo konkretnih radnji od Federalnog ministarstva okoliša. I nažalost odgovor kakav je stigao u suštini bio je veoma jednostavan i kratak. Mi do kraja mandata mni prstom pomaći nećemo. Dok se takav odnos ne promijeni rješenja nema", ocijenio je Anes Podić iz Eko akcije.

Iz Federalnog ministarstva okoliša poručuju da je unaprijeđena legislativa. Doneseni su pravilnici o monitoringu emisija i o graničnim vrijednostima.

Ipak, i dalje nedostaju dugoročna rješenja za smanjenje emisije zagađujućih materija, smatraju stručnjaci.

Izvor: N1

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 6

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Manje

graha, grejanja i vode!

2 0

Dosta

samo Zagrevanje i ventiliranje na grah.

1 1

Zeka

Mudre glave. Vama da je stalo do cistog zraka nebi dodatno oporezovali one koji voze na plin. Oslobodili bi ih i akciza na plin.

3 0

* Sva polja su obavezna