Čavara o kandidaturi Komšića: Rušenje temelja BiH

Čavara o kandidaturi Komšića: Rušenje temelja BiH Izvor: N1

"On nikada nije bio predstavnik hrvatskog naroda niti će ikada biti izabran kao predstavnik", kazao je za N1 Marinko Čavara, predsjednik FBiH u vezi sa najavljenom kandidaturom Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH.

"Nažalost, mi imamo situaciju gdje smo imali lažno nelegitimno predstavljanje osam godina gospodina Komšića u Predsjedništvu BiH. On jeste Hrvat, ja to ne sporim niti sporim mogućnost da bude kandidat na izborima, ali isto tako svima je poznato da on nikada nije bio predstavnik hrvatskog naroda niti će ikad biti izabran kao predstavnik hrvatskog naroda", kazao je Čavara i dodao:

"Njegovu kandidaturu možemo tumačiti kao rušenje temelja BiH i ponovo izrugivanje hrvatskom narodu".

Šta ako ne dođe do izmejan Izbornog zakona?

"Da je bilo poštivanja temelja ustava BiH i Izbornog zakona ne bi došlo do ovih devijacija tipa Željka Komšića, izbora izaslanika u Dom Naroda kao nelegitimnih predstavnika drugih naroda. Da se to poštivalo, ne bi došli u situaciju da trebamo mijenjati Izborni zakon jer se podrazumijevalo da ima jedna politička korektnost, da čuvamo odnose između naroda i ono što je dogovoreno u Daytonu i Washingtonu čuvamo kao zjenicu oka jer su to temelji mira u BiH, a ne da se to na jedan način želi narušiti uz sopstvene interesne oblasti kao što je Komšić ili bilo neki drugi koji bi se kandidirali da bi ih neko drugi izabrao da predstavljaju nekoga drugog", kazao je Čavara.

Još je kazao ko su najveći neprijatelji BiH.

"Svi oni koji na takav licemjeran način ponavljaju da su oni za BiH, a da neće dopustiti konstitutivnim narodima da biraju svoje predstavnike, oni su najveći neprijatelji BiH i takav jedan ekstremizam i nacionalizam jednog dijela bošnjačkih stranaka dodatno komplikuje situaciju u BiH, Srbe tjera u jedno otcjepljenje, a Hrvate da traže rješenje u trećem entitetu", dodao je.

Opširnije u centralnoj intormativnoj emisiji N1 televizije, Dnevniku u 19.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenihmrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 54

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Neispravan kod, pokušajte ponovo

Posljednji komentari

Dosta

Sta si dugo dreku ako nešto Vrijednošću i proći ćeš ako ne ćao. Vrlo jednostavno, ali vi bez sebe ne možete zamisliti bih. Mojim odlaskom bih nestaje. Ne nestaje bolan, ne samo dolaze gori ili bolji.

0 0

.

Samo se ti ne javljaj. Nije ni tvojeaslo za. Ramazana

1 0

Čvrsti temelji ?

Meni je samo drago da su sa HDZ-om čvrsti temelji BiH ali zaboravili ste presudu za uzp, pa ko će za vas glasovati.

4 3

* Sva polja su obavezna