Oleg Butković: Pelješki most ide dalje

Oleg Butković: Pelješki most ide dalje Izvor: N1

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković danas je u luci u Novom Vinodolskom najavio kako će početak radova na prvoj fazi izgradnje Pelješkog mosta započeti na proljeće.

Hrvatske ceste (HC) danas su službeno objavile kako će kineski konzorcij China Road and Bridge Corporation izvoditi prvu fazu izgradnje Pelješkog mosta sa pristupnim cestama.

"Natječaj za drugu fazu, koja obuhvaća izgradnju pristupnih cesta i prometnica preko Pelješca, ukupne vrijednosti 400 milijuna kuna, bit će raspisan krajem veljače ove godine", najavio je ministar Butković u Novom Vinodolskom.

Ministar je poručio kako je to nastavak projekta cestovnog povezivanja južne Dalmacije s ostatkom Hrvatske.

"Nakon ove odluke, ukoliko ne bi bilo žalbi, mi možemo očekivati krajem veljače potpis ugovora, nakon toga priprema gradilišta i početak radova, znači negdje u proljeće. Ukoliko bi bile žalbe, to je stvar koju rješava državna komisija, koju ne mogu komentirati", kazao je Butković.

"U ovom trenutku znamo da će gradnja sigurno početi, Pelješki most ide", poručio je.

Ministar Butković je važnim ocijenio da će se u ovaj financijski obiman projekat uključiti dio hrvatske građevinske operative, i to ne samo hrvatske građevinske tvrtke, nego i hrvatska brodogradilišta, bez obzira što se radi o stranom izvođaču radova.

"Ja sam optimist i ta tvrtka ima dobre reference, vidjeli smo što su sve oni gradili. Njihova financijska stabilnost i tehnička sposobnost je takva da to toj tvrtki ne bi trebao biti problem", izjavio je ministar.

Od tri pristigle ponude za sklapanje ugovora o javnoj nabavi odabrana je ona zajednice ponuditelja China Road and Bridge Corporation, CCCC Highway Consultants, CCCC Second Highway Engineering i CCCC Second Harbour Engineering, s cijenom ponude u iznosu od 2,08 milijardi kuna (0,277 milijardi eura) bez PDV-a te rokom dovršetka radova od 36 mjeseci, službeno je priopćeno iz HC-a.

Prva faza izgradnje Pelješkog mosta, zajedno sa pristupnim cestama, procijenjena na 1,8 milijardi kuna (240 milijuna eura).

Pelješki most strateški je projekt za Republiku Hrvatsku jer će se kopnenim putem povezati jug Dalmacije s ostatkom zemlje, a njegova ukupna vrijednost procijenjena je na 526 milijuna eura sa PDV-om.

Vrijednost prihvatljivih troškova određena je na 420 milijuna eura, od toga je iz fondova Europske unije sufinancirano 85 posto, odnosno 357 milijuna eura.

Pelješki most trebao bi biti dugačak 2,4 kilometra i visok 55 metra te imati četiri prometna traka. Samo njegova izgradnja, procijenjeno je, trajat će 36 mjeseci.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenihmrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 8

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Drznik

A gdje ide jel u Ankaru saudiju ili izrael

0 1

Mirsad

Za Klop Ti ocito slabo poznajes geografiju i medunarodno pravo izlaz na More, jeste da su sredstva odobrena za izgradnju ali tek kad BiH da svoju saglasnost a sto ti i tebi slicni prisvajate tudje teritorije to je vas problem. Sad ce te dobiti po nosu od EU za ne postivanje Evropskog suda i presudi kojeg je donijo u vezi razgranicenja sa Slovenijom sva ce vam sredstva biti zamrznuta i onda cekajte bolja vremena vi bi da diktirate pravila igre svakome e nece moci sacekaj jos malo.

1 0

Mirsad

Intetesuje me kako ce te ministre graditi nesto na tudjoj teritoriji bez pitanja ili mislite silu upotrijebiti za realizovanje vasih planova. Niste ni sa Slovenijom jos okoncali spor a vec otvarate novi problem. Toliko o postivanju druge susjedne zemlje ali zapamtite tek kad dobije Brussel dozvolu od BiH onda mozete graditi a dotle projektujte do mile volje.

4 2

* Sva polja su obavezna