"EU neće praviti kompromise sa uslovima za pristupanje"

"EU neće praviti kompromise sa uslovima za pristupanje" Izvor: Reuters / YVES HERMAN

Evropska komisija upravo radi na strategiji za zapadni Balkan koja će biti usvojena početkom februara i u aprilu ćemo predstaviti naše godišnje izvještaje, uključujući i izvještaj o Bosni i Hercegovini - potvrdila je za N1 Maja Kocijančić, portparolka evropske komesarke za vanjske poslove Federice Mogherini.

Ovi dokumenti će biti objavljeni nakon njihovog usvajanja. Zbog toga se ne mogu podijeliti niti govoriti o njima, budući da su pripreme u toku, kazala je na upit N1.

"Godina 2018. pruža jedinstvenu priliku zapadnom Balkanu da napravi nepovratne korake naprijed na putu ka integraciji u EU. Da bi to postigli, zemlje koje su u pitanju moraju staviti prioritet na neophodne reforme, a posebno na vladavinu zakona, pravde i osnovnih prava. Jasno je da EU neće praviti kompromise sa uslovima za pristupanje. Svaki ozbiljan napredak uslovljen je efikasnim reformama", izjavila je Kocijančić.

"Jasna perspektiva EU i dalje pomaže transformaciji regiona. Ovo je takođe u interesu EU i relevantnije je nego ikad. Zemlje su već napredovale na evropskom putu. Međutim, mnoge reforme ostaju neizvršene, posebno u oblasti vladavine prava, pravde i osnovnih prava. U cilju održavanja pozitivnog momentuma u cjelini, kao i boljeg rješavanja zajedničkih izazova, Komisija smatra neophodnim da obezbijedi poseban, posvećen okvir za podršku svim zemljama zapadnog Balkana na njihovom putu ka EU", stoji u odgovoriu.

U ovom kontekstu, Evropska komisija trenutno radi na strategiji koja će biti usvojena u februaru 2018 - navela je.

"Pored toga, u aprilu 2018. godine predstavićemo naše godišnje izvještaje. Ovo će uzeti u obzir napredak zemalja u ispunjavanju obaveza članstva i procijeniti nivo njihove spremnosti za pridruživanje EU", rekla je Kocijančić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenihmrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 1

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Neispravan kod, pokušajte ponovo

Posljednji komentari

To

znači da BiH ukoliko uopšte preživi kao propala država nema apsolutno nikakve šanse da ikada uđe u EU!!

1 0

* Sva polja su obavezna