Karamatić o kandidaturi Komšića za člana Predsjedništva BiH

Karamatić o kandidaturi Komšića za člana Predsjedništva BiH Izvor: N1

Ponovna kandidatura Željka Komšića za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda hrvatskog naroda, prouzročila je burne reakcije. Reagovao je i hrvatski delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Mario Karamatić.

"Ukoliko dođe do njegove kandidature, u što čisto sumnjam, očekujem da će to biti kraj ovog mutanta kojeg mi nazivamo domovinom, kojeg nam je nametnula međunarodna zajednica i nakon toga da nam ostaje samo mogućnost ili da tri naroda sjednu i naprave zemlju po svojim kriterijumima ili da se lijepo raziđemo, pozdravimo i završimo sa ovom agonijom", naveo je Karamatić na Facebooku.

Jučer su reagovali i iz HDZ-a, tačnije potpredsjedik Federacije BiH Marinko Čavara.

"Njegovu kandidaturu možemo tumačiti kao rušenje temelja Bosne i Hercegovine i ponovno izrugivanje hrvatskom narodu. Svi oni koji na takav način licemjerno ponavljaju da su oni za BiH, a da neće dopustiti konstitutivnim narodima da biraju svoje predstavnike oni su najveći neprijatelji BiH i takav jedan ekstremizam nacionalizam jednog dijela bošnjačkih političkih stranaka komplicira situaciju u BiH, Srbe tjera u otcjepljenje, a Hrvate da rješenja traže u trećem entitetu", oštro je kazao Marinko Čavara, potpredsjednik HDZ BiH.

Politički predstavnici stranaka s hrvatskim predznakom godinama su spočitavali Komšiću mandate koje je osvojio zahvaljujući i bošnjačkim glasovima.

Bitka za člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda - sudeći po međusobnim uvredama, već sada je na rubu incidenta.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenihmrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 48

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Fahrudin

Akada vi gospodine birate predsjednika Hrvatima u Republici Hrvatskoj to je uredu,mozete izabrati predsjednika druge drzave u kojoj ne zivite a osporavate nama da u Bosni i Hercegovini glasaju za koga zelimo to je bas licemjerno,Kobilinda je pobijedila na izborima zahvaljujuci glasovima van Hrvatske znaci nije predsjednica po volji Hrvata Hrvstske.

10 1

Pendrek

Ako nisi Hercegovac Hrvat onda nisi ništa. Hrvati po Bosni i Posavini su ništa riješiti i oni ne postoje. To je teorija HDZ-a. A teorija opstanka ove države je građanska unitarna država.

9 2

Komsiceve "patriotske" floskule

Što će Komšić ponuditi svojim potencijalnim glasačima kao razlog da ga izaberu? Ništa osim prazne „patriotske“ retorike, priče o hrabrim sinovima koji su prolili krv za BiH, o borbi protiv rastakanja države i tako dalje. Mučno mu je, kaže gledati „kako je rezultat u Predsjedništvu 2:1 protiv Bosne i Hercegovine“ i da „treba biti minimalno 2:1 u korist BiH“. Dogodi li se opet njegov izbor, to će ugasiti posljednju šansu da se među Hrvatima u BiH pojave konstruktivne političke opcije i stvori kakav-takav politički pluralizam – ako takva šansa već nije umrla početkom ovog desetljeć

4 5

* Sva polja su obavezna