Izvještaj za Senat SAD o BiH: Dodik Putinov sagovornik

Izvještaj za Senat SAD o BiH: Dodik Putinov sagovornik Izvor: Ilustracija, Wikipedia

U izvještaju nazvanom “Putinov asimetrični napad na demokratiju u Rusiji i Evropi: Posljedice po nacionalnu bezbjednost SAD” navodi se da je Milorad Dodik Putinov sagovornik u BiH.

Izvještaj su za Senat Sjedinjenih Američkih Država (SAD) pripremili senatori iz reda Demokrata. U izvještaju nazvanom “Putinov asimetrični napad na demokratiju u Rusiji i Evropi: Posljedice po nacionalnu bezbjednost SAD", se navodi da su dijelovi vlade u Bosni i Hercegovini izrazili želju da se priključe NATO-u.

"Da bi se krenulo naprijed, međutim, sve tri konstitutivne nacionalnosti zastupljene u bosanskom Predsjedništvu - Hrvati, Bošnjaci i Srbi - morat će se složiti oko bosanske aplikacije za NATO i provesti odgovarajuće reforme. Republika Srpska jedna je od dvije u velikoj mjeri
autonomne ustavne jedinice u Bosni. Većinski je srpska i održava bliske odnose s Moskvom. Prigovor RS na pridruživanje NATO bi srušio svaki dogovor. Iako je centralna vlada u Sarajevu izrazila podršku za provođenje Akcijskog plana za članstvo u NATO-u (MAP), parlamentu u RS je u oktobru 2017. godine donio neobavezujuću rezoluciju protiv potencijalnog članstva Bosne u vojnom savezu", stoji u izjvještaju u koji je N1 imala uvid.

Posljednjih godina Rusija je pojačala svoj odnos s predsjednikom RS Miloradom Dodikom, koji bi se mogao pokazati korisnim za ometanje Bosne u kontekstu NATO-a, navodi se u izvještaju. 

"Iako Dodik nije šef bosanske vlasti, Vladimir Putin sastao se s njim u više navrata, ne susrećući se sa centralnom vladom u Sarajevu - diplomatski protokol koji jasno pokazuje da je on ruski sagovornik. Ruska vlada je također javno izrazila svoju podršku referendumu u RS za koji je Ustavni sud utvrdio da je povrijeđeno pravo nesrba", navodi se.

"Ako bi Bosna trebala napraviti značajan napredak prema NATO-u, Rusija bi mogla utjecati na RS kako bi spriječila napredak. Medijski prostor već je spreman za tu mogućnost jer se mediji RS oslanjaju na anti-NATO i anti-EU sadržaj iz Sputnika u Beogradu. Ruski utjecaj u Banjaluci, de facto glavnom gradu RS, se prožima - središnji kiosci su ispunjeni majicama, šaljicama za kafu i drugim suvenirima koji veličaju Rusku Federaciju i Vladimira Putina", navodi se u izvještaju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenihmrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Tagovi: milorad dodik , senat

Komentara 3

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Neispravan kod, pokušajte ponovo

Posljednji komentari

Visegrad

Dajte akciju protiv separatista !!!

5 1

Aa

Tacno u Sridu sto bi rekli u Dalmaciji.

10 2

Borivoje Surdilovic Surda

zaustaviti dotok novca sa zapada u rs pa neka rusi hrane narod.......pitajte poljake,cehe,madjare i istocne njemce kako su im rusi pomogli? i dan danas se oporavljaju od njihove pomoci...

16 3

* Sva polja su obavezna