Power: Ovo nije članak iz 1992. godine, ovo se dešava sada

Power: Ovo nije članak iz 1992. godine, ovo se dešava sada Izvor: Printscreen UN

Julian Borger, novinar Guardiana i dobitnik Pulitzerove nagrade, koji je izvještavao s ratišta u Bosni i Hercegovini za BBC, objavio je u Guardianu članak o pripadnicima "Srbske časti" pod naslovom "Plaćenici, obučavani u Rusiji, podržavaju separatiste u Republici Srpskoj!". Ovaj tekst na svom Twitteru prenijela je i Samantha Power.

"Ovo nije članak iz 1992. godine. Ovo se dešava sada", napisala je kratak komentar na svom Twitteru bivša američka ambasadorica pri Ujedinjenim narodima Samantha Power i podijelila tekst Guardiana.Julian Borger se u tekstu u britanskom Guardianu poziva na Žurnalov tekst o formiranju paravojnih jedinica u Republici Srpskoj.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić potvrdio je za N1 da državne sigurnosne službe raspolažu informacijama da udruženje "Srbska čast" radi na formiranju paravojnih formacija u Republici Srpskoj, te da će detaljan izvještaj biti dostavljen Tužilaštvu Bosne i Hercegovine.

"Posjedujemo određena saznanja o postojanju parabezbjednosne grupe, neka smo dokumentovali, i sve što imamo i čime raspolažemo ćemo dostaviti Tužilaštvu, izjavio je Mektić za N1. Dodaje kako u političkom smislu bi postavio određena pitanja, koja treba istražiti.

"Kome je bitno da postoji jedna takva parabezbjednosna grupa, ko je opremao, za koje potrebe, prema kome je usmjerana i zašto je uopšte bila sastavni dio defilea, što znači da neko želi da je pokaže i da stavi doznanja da raspolažu sa grupom koja se eksponira i sa oružjem i sa uniformom i sa nekom vrstom organizacije unutrašnje, ko je finansira itd.", izjavio je ministar Mektić.

Portal "Žurnal" objavio je ranije priču o članovima udruženja "Srbska čast" koji kako navodi portal vrše regrutaciju osoba iz krim miljea koji će činiti okosnicu buduće paravojne formacije. Tokom obilježavanja neustavnog Dana Republike Srpske pripadnici ove jedinice bili su i na ulicama Banja Luke. U tekstu se navodi kako imaju direktnu podršku iz Moskve, te da su se prošlog mjeseca sastali s predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom, te se slikali u sali Narodne skupštine Republike Srpske. Iz kabineta predsjednika RS-a Milorada Dodika odbacili su tvrdnje o formiranju paravojnih jedinica nazivajući ih opasnim.

Navode da "Republika Srpska ima svoje Ustavom i zakonima predviđene institucije koje su u službi stabilnosti svih njenih građana, a konstrukcije koje su se pojavile na pojedinim portalima da "predsjednik Republike Milorad Dodik uz podršku Moskve formira paravojne jedinice" su izuzetno opasne i nisu u funkciji informisanja građana."

Republika Srpska ima svoje Ustavom i zakonima predviđene institucije koje su u službi stabilnosti svih njenih građana, a konstrukcije koje su se pojavile na pojedinim portalima da "predsjednik RS Milorad Dodik uz podršku Moskve formira paravojne jedinice" su izuzetno opasne i nisu u funkciji informisanja građana, saopšteno je iz Dodikovog kabineta.

"Da je to tako svjedoči i činjenica da se autor spornog teksta nije pozvao ni na jednu provjerljivu činjenicu koja bi ukazivala na tačnost njegovih navoda o formiranju takvih jedinica u Republici Srpskoj", ističe se u saopštenju i dodaje da kabinet predsjednika RS najodlučnije odbacuje takve spekulacije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenihmrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 11

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Kamenko

Sto se ne javi prije mjesec ,dobitnice Pulicera"kad je isto bilo u federaciji???

1 3

Pogled sa strane

"Ovo nije članak iz 1992. godine. Ovo se dešava sada". Naravno, o paravojnim jedinicana sa početka '90-tih se ćutalo, ali se o istim tim jedinicama danas pišu hvalospjevi. Kad li ćemo većjednom shvatiti da malo šta pada s'neba. Mnoge pojave imaju svoj nastanak, razvoj, kulminaciju... Hajde da im jednom stanemo ukraj!

3 1

Nikola

Obični Paunovi, koji vrijede dok imaju ogledalo... ne znam o čemu ovolika buka. Pa oni nebi izdrzali 2 sata na liniji.

5 0

* Sva polja su obavezna