Cvijanović: Toga nikad nije dosta Sarajevu

Cvijanović: Toga nikad nije dosta Sarajevu Izvor: N1

Premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas u Banjaluci da RS ima Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) kao regularnu formaciju i da su priče da neko želi da formira paravojne jedinice bombastična nagađanja.

"Imamo regularnu formaciju u Republici Srpskoj, što smo imali priliku da vidimo i na obilježavanju 9. januara - Dana Republike. Tu su bili Zastavni vod, Specijalna jedinica, Jedinica za podršku i sve ostalo što treba da prikažemo. Pažnja institucija, ulaganje i sve što je u vezi sa formacijama tog tipa usmjereno je na naš MUP", rekla je Cvijanovićeva novinarima.

Ona je istakla da je "priča o paravojnim formacijama vezana za različitu vrstu podmetanja i nastojanje da se RS dodatno problematizuje".

"Toga nikad nije dosta Sarajevu i pojedinim strancima, pa se uvijek nešto stavlja u nekakav kontekst. Sada su odlučili da nas stave u kontekst globalnih stvari i tuča koje se dešavaju na relaciji velikih sila. Mislim, da su sve predimenizionirali i počeli da izmišljaju neke stvari, a što se tiče institucija Republike Srpske pažnja je usmjerena na MUP", istakla je Cvijanović.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić potvrdio je za N1 da državne sigurnosne službe raspolažu informacijama da udruženje "Srbska čast" radi na formiranju paravojnih formacija u Republici Srpskoj, te da će detaljan izvještaj biti dostavljen Tužilaštvu Bosne i Hercegovine.

"Posjedujemo određena saznanja o postojanju parabezbjednosne grupe, neka smo dokumentovali, i sve što imamo i čime raspolažemo ćemo dostaviti Tužilaštvu, izjavio je Mektić za N1. Dodaje kako u političkom smislu bi postavio određena pitanja, koja treba istražiti.

"Kome je bitno da postoji jedna takva parabezbjednosna grupa, ko je opremao, za koje potrebe, prema kome je usmjerana i zašto je uopšte bila sastavni dio defilea, što znači da neko želi da je pokaže i da stavi doznanja da raspolažu sa grupom koja se eksponira i sa oružjem i sa uniformom i sa nekom vrstom organizacije unutrašnje, ko je finansira itd.", izjavio je ministar Mektić.

Portal "Žurnal" objavio je ranije priču o članovima udruženja "Srbska čast" koji kako navodi portal vrše regrutaciju osoba iz krim miljea koji će činiti okosnicu buduće paravojne formacije. Tokom obilježavanja neustavnog Dana Republike Srpske pripadnici ove jedinice bili su i na ulicama Banja Luke. U tekstu se navodi kako imaju direktnu podršku iz Moskve, te da su se prošlog mjeseca sastali s predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom, te se slikali u sali Narodne skupštine Republike Srpske. Iz kabineta predsjednika RS-a Milorada Dodika odbacili su tvrdnje o formiranju paravojnih jedinica nazivajući ih opasnim.

Navode da "Republika Srpska ima svoje Ustavom i zakonima predviđene institucije koje su u službi stabilnosti svih njenih građana, a konstrukcije koje su se pojavile na pojedinim portalima da "predsjednik Republike Milorad Dodik uz podršku Moskve formira paravojne jedinice" su izuzetno opasne i nisu u funkciji informisanja građana."

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenihmrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 7

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Mladen /Milana/ Mladenović

Juče je problem bio 9. Januar, koji Bošnjacima nikako ne odgovara kao Dan Republike Srpske. Danima pre i posle obeležavanja tog dana, Sarajevo se bavilo tim danom, objašnjavajući zašto im taj datum smeta?! Posle toga su se danima analizirali gosti na proslavi, kao i njihove izjave ?! A danas? Danas je nadjena nova "zvečka", kojom će se zabavljati i baviti Bakir i njegova dvorska kamarila ?! Mislim da ovde nije reč o nekoj pretnji ili stvarnim paravojnim formacijama već o nekom udruženju, koje se drznulo da sebi da ime "Srbska čast"?! Čim se pomene Srbin, srpski, čast ili Srbija, to se sarajevskim dahijama učini opasnim i nedozvoljivim. Da mogu, sasvim sam siguran, zakonom bi zabranili , kako neko reče, "TO IME". To je zagonetka, koju nije teško rešiti. "TO IME" ih podseća na nedavnu prošlost, koju bi većina njih htela da zaboravi.

0 0

Tango9

srbi ako nemaju skime ratovati oni će izmedju sebe zaratovati 100%.

2 0

Mirsad

P.S. Teslic! Ha ha ha...😂

2 1

* Sva polja su obavezna