Moskva kritikuje Trumpove izjave o sporazumu s Iranom

Moskva kritikuje Trumpove izjave o sporazumu s Iranom Izvor: REUTERS/Jorge Silva

Američki predsjednik Donald Trump dao je posljednju šansu iranskom nuklearnom sporazumu, ali je upozorio evropske saveznike i Kongres da moraju sarađivati s njim kako bi ispravili “katastrofalne propuste” unutar tog sporazuma ili se suočiti s povlačenjem Sjedinjenih Američkih Država iz njega.

On također želi da sporazum bude ojačan dodatnim klauzulama u roku od 120 dana, izvještava agencija Reuters.

- Unatoč mojim snažnim porivima, ja još ne povlačim Sjedinjene Američke Države iz iranskog nuklearnog sporazuma. Umjesto toga, izlažem dva moguća pravca naprijed: ili će katastrofalni propusti u ovom sporazumu biti ispravljeni, ili će se Sjedinjene Države povući – rekao je Trump u saopćenju.

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif u objavi na Twitteru je odgovorio da se o tom sporazumu ne može ponovo dogovarati, te da je ovaj Trumpov stav “očajan pokušaj potkopavanja solidnog višestranog sporazuma”.

Moskva kritikuje Trumpove izjave o sporazumu s Iranom

Moskva ima veoma negativan stav prema nedavnim izjavama američkog predsjednika Donalda Trumpa o budućnosti nuklearnog sporazuma s Iranom, rekao je za Sputnik zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov.

- Mi imamo veoma negativno mišljenje o jučerašnjim odlukama i izjavama objavljenim iz Washingtona. Naša najgora očekivanja se obistinjuju – izjavio je Rjabkov komentarišući Trumpove riječi.

Rjabkov je također kazao da te Trumpove izjave dovode u pitanje pregovaračku sposobnost Washingtona u međunarodnim pitanjima i pokazuju da se američka administracija oslanja na korištenje pritiska kao sredstva u vanjskoj politici.

Rjabkov je naveo da Moskva poziva međunarodnu zajednicu da udruži napore na očuvanju iranskog nuklearnog sporazuma.

Iran prijeti odmazdom zbog sankcija protiv čelnika pravosuđa 

Iranski zvaničnici u subotu su kazali da će odgovoriti na sankcije koje su protiv njihovog pravosudnog čelnika nametnule Sjedinjene Američke Države u okviru napora predsjednika Donalda Trumpa da "popravi" nuklearni sporazum sklopljen između Teherana i glavnih svjetskih sila.

Dužnosnici u Washingtonu su u petak objavili sankcije protiv 14 subjekata i pojedinaca, uključujući šefa iranskog pravosudnog sistema, ajatolaha Sadeqa Larijanija, podsjeća agencija Reuters.

- Neprijateljski postupci Trumpovog režima protiv Larijanija... prešli su sve crvene linije ponašanja u međunarodnoj zajednici i predstavljaju kršenje međunarodnih zakona, te će na njih zasigurno biti odgovoreno ozbiljnom reakcijom Islamske Republike – navodi se u saopćenju iranskog ministarstva vanjskih poslova koje su prenijeli državni mediji.

Kako javlja BBC, američko ministarstvo finansija je izdalo saopćenje u kojem je navedeno da je ajatolah Larijani odgovoran za "mučenje ili okrutno, nehumano i ponižavajuće postupanje ili kažnjavanje zatvorenika u Iranu, uključujući amputacije".

Larijani je ranije pozvao na obračun s "pobunjenicima" i "vandalima" nakon nedavnog niza antivladinih protesta u iranskim gradovima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenihmrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 0

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna