50 godina od nastupa koji je spasio karijeru Johnnya Casha

50 godina od nastupa koji je spasio karijeru Johnnya Casha Izvor: Facebook

Danas je 13. januar 2018. godine, kada se navršava tačno 50 godina od kako je Johnny Cash odsvirao dva koncerta u zatvoru Folsom.

Jedan od najlegendarnijih muzičara svih vremena odradio je dvije svirke u američkom zatvoru, koje su rezultirale albumom "At Folsom Prison", koji mu je dao status kultnog muzičara.

Bio je to Cashov 27. album, kojeg je izdala Columbia Records, a od 1955 - kada je Cash snimio pjesmu Folsom Prison Blues imao je želju uraditi nastup u zatvoru.

Izvor: NY Times/Arhiva

Dugo godina zatvorske vlastni nisu dozvoljavale ovakav muzički program u svom krugu, ali nakon promjene Uprave, i nakon što je Cash uspio suzbiti svoje probleme sa drogom i alkoholom, uz podršku supruge June - Cash je odradio dva koncerta - i ušao u legendu. Zauvijek.

Uprkos maloj investiciji, album je bio broj 1 u zemlji, a pjesma Folsom Prison Blues je dugo godina bila u top 40 američkih hitova.

Live album nastao u zatvoru revitalizirao je karijeru Johnnyja Casha, a nakon njega, snimao je i po drugim zatvorima.

Izvor: Folsom Cash

Tako su nastali "At San Quentin (1969)", "Pa Osteraker (1973)" i "A Concert Behind Prison Walls (1976).

Cahova facinacija Folsom zatvorom datira od vojničkih dana, od kada je služio u Air Force službi. Godine 1953. pogledao je Craneov Willburov film "Inside the Walls of Folsom Prison", koji ga je inspirisao da napiše Folsom Prison Blues, single kojeg je izdala Sun Records 1955.

Izvor: YouTube

Godinama je to bila najpopularnija pjesma među zatvorenicima, koji su Cashu slali pisma - i zvali ga da odradi koncert u ovom zatvoru. Njihove molbe su uslišene 1968. godine, prije tačno 50 godina.

Ostalo je historija.

Izvor: YouTube

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenihmrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 1

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Zenica blues

Krečo Hakija presudila mu čakija, ne razumiješ ti to druže sudija.

1 0

* Sva polja su obavezna