"Sa srpskim partnerima razmatramo važne stvari za Balkan"

Komentarišući izvještaj Senata SAD-a, portparolka ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zakharova ocijenila je da ovakvi izvještaji vode produbljivanju problematike dijaloga, te dodala da Rusija nikada nije pokretala negativna pitanja.

Izvor: N1

"Mi nikada nismo inicirali, niti iniciramo negativna pitanja. Ne pozivamo na korake protiv bilo koga. Obrnuto, mi smo zajedno sa srpskim partnerima otvoreni za razmatranje aktuelnih tema, važnih za situaciju na Balkanu, sa svim zainteresovanim stranama", navela je Zakharova.

Podsjećamo, u izvještaju za Senat SAD-a nazvan “Putinov asimetrični napad na demokratiju u Rusiji i Evropi: Posljedice po nacionalnu bezbjednost SAD" navodi se kako je posljednjih godina Rusija pojačala svoj odnos sa predsjednikom RS Miloradom Dodikom, oji bi se, kako stoji, mogao pokazati korisnim za ometanje Bosne i Hercegovine u kontekstu NATO-a.

U izvještaju stoji i kako, iako Dodik nije šef bh. vlasti, Vladimir Putin sastao se s njim u više navrata, a nije se sastao sa centralnom vlasti u Sarajevu - što je diplomatski protokol koji jasno pokazuje da je on ruski sagovornik.

Ruska vlada je takođe javno izrazila svoju podršku referendumu u RS za koji je Ustavni sud utvrdio da je povrijeđeno pravo nesrba, navodi se u izvještaju koji su pripremili senatori iz reda Demokrata.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenihmrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 5

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Visegrad

Zbog straha od normalne države gradjanske kao u EU mi smo taoci Dodika i co !! Treba nam još da se patimo 50 god .

2 1

Bijrum baaa Boošnjooke

Nema APSOLUTNO NIŠTA od "unitarne građanske" BiH, koja je samo sinonim za muslimansku Bosnu!

3 11

Bosniak

tako je srbodoope

3 0

* Sva polja su obavezna