Hadžidedić: Ukoliko ne žele da se Rusija udomaći u BiH...

Hadžidedić: Ukoliko ne žele da se Rusija udomaći u BiH... Izvor: N1

Tema današnje redovne sesije Kruga 99 je "Bosna i Hercegovina u rascjepu internacionalnih realpolitika". Uvodničar sesije je bio vanjskopolitički analitičar i profesor međunarodnih odnosa, Zlatko Hadžidedić.

Predsjednik Kruga 99, Adil Kulenović, za realpolitiku kaže da isključivo slijedi interes i koristi, a ne etiku i moral, te da se to najbolje sada pokazuje - u doba neoliberalizma. Bosna i Hercegovina je gorko iskusila zbir međunarodnih realpolitika kroz međunarodne konferencije nakon disolucije Jugoslavije, mišljenja je Kulenović.

Hadžidedić je ukazao da je svaka politika zapravo uvijek bila realpolitika, te da u BiH nedostaje državotvorna svijest. Novi rat na području BiH se neće desiti jer ne postoje resursi potrebni za to, ali postoje nagovještaji o održavanju konferecije u Londonu na kojoj bi se mogle prekrajati granice BiH u skladu s mapama koje su se pojavile u angloameričkoj štampi čiji su autori samozvani diplomati i obavještajni stručnjaci, upozorava Hadžidedić.

On je komentarisao navode portala Žurnal.info o navodnom djelovanju paravojnih jedinica u RS: "Za nas u BiH je pozitivno što je u svijetu odjeknula vijest o postojanju paravojnih jedinica jer će to konačno prisiliti zemlje NATO pakta da konačno nešto poduzmu, iako to zasada ne predstavlja otvorenu oružanu prijetnju ni BiH, ni NATO paktu. Ukoliko ne žele da se Rusija udomaći u BiH, onda zemlje NATO pakta moraju nešto poduzeti, ne iz humanističkih, već iz čisto realpolitičkih razloga", kazao je Zlatko Hadžidedić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenihmrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 9

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Ma

BRAVO! SVE ODLIČNO I ISTINITO REČENO!

7 2

Kamenko

Jeste li vi iz Kluba 99 vec odabrali Nato ...nismo se mi ostali inelektualci izjasnili!

3 7

Mladen /Milana/ Mladenovic

Ovakvi "real politicari" zive u nekoj virtuelnoj stvarnosti. Ovakvim shvatanjem, da li nesvesno, prizivaju nesrecu? A, sta, ako neko drugi u Bosni i Hercegovini, nasuprot Bosnjacima i ovakvim "palikucana", ne zele da se u Bosni odomaci NATO, nego, recimo, Rusi?! Ili Kinezi? Ili bilo ko drugi? Sta preostaje, da ponovo obuvamo cokule? Koliko nesvesnih ljudi? Strahota?!

6 11

* Sva polja su obavezna