Merkel: Sofija da pomogne eurointegraciji Zapadnog Balkana

Merkel: Sofija da pomogne eurointegraciji Zapadnog Balkana Izvor: Reuters

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da Bugarska, kao predsjedavajuća Savjeta EU, može da pomogne evropskoj integraciji zemalja Zapadnog Balkana.

Merkel je istakla da postoje izgledi za pristupanje zemalja zapadnog Balkana EU, koji treba da se zasnuju na ispunjenosti kriterijuma.

"U potpunosti podržavamo ideju bugarskog predsjedavanja da je za dobar život u mirnoj Evropi potreban zapadni Balkan, region koji ima evropsku perspektivu. Moramo pokazati vidljiv uspjeh, uz podršku Berlinskog procesa, koji je inicirala Njemačka", rekla je Merkel poslije sastanka sa bugarskim premijerom Bojkom Borisovim u Sofiji.

Ona je ukazala na važnost povezivanja regiona i obećala da će sarađivati sa Bugarskom s ciljem bolje saobraćajne povezanosti.

Merkelova je pohvalila Bugarsku za dobru pripremu za predsjedavanje Savjetom EU, te podržala inicijativu Borisova da zajedno sa predstavnicima Evropskog savjeta, Evropskog parlamenta i Evropske komisije organizuju sastanak sa turskim predstavnicima.

Bugarski premijer kaže da ga najviše raduje što EU vodi mirnu, dobrosusjedsku politiku i da će se potruditi da normalizuje odnose sa susjedima, budući da Evropa ima potrebu za mirom i spokojstvom.

"Svi mi s nestrpljenjem očekujemo novo formiranje Vlade u Njemačkoj koja je motor Evrope", naglasio je Borisov, te dodao da se gradi infrastruktura koja će približiti zapadni Balkan ka EU.

Bugarsko predsjedavanje EU počelo je 1. januara, a završava se 30. juna.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenihmrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 2

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Kamenko

I opet bi da uredkujete Balkan...14,41,92,2018.Pa dokle vise???

0 0

Tango9

Došli ste na kraj svijeta. Bugarska ni sebi nemože pomoći.

0 0

* Sva polja su obavezna