Inzko za "Danas": Dodik bio miljenik međunarodne zajednice

Inzko za "Danas": Dodik bio miljenik međunarodne zajednice Izvor: N1

"Poznajem gospodina Milorada Dodika već mnogo godina. Ja sam poslije rata bio austrijski ambasador u BiH. Bili smo na "ti". On je dijete jedne fine antifašističke kozarske porodice. Bio je miljenik međunarodne zajednice. Bio je konstruktivan i pragmatičan", kazao je u intervjuu za list Danas, visoki predstavnik Valentin Inzko.

Inzko je još dodao:

"Kasnije je promijenio mnoga svoja mišljenja. Mi se nismo zvanično sreli već neko vrijeme, ali kada se sretnemo, kao što smo se sreli u decembru u Banjoj Luci, na dan održavanja manifestacije "Ličnost godine", ja bih rekao da je naš odnos korektan''.

Inzko je u intervjuu za beogradski Danas govorio o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH i regionu, kao i odnosima između naroda.

''Istovremeno, kao visoki predstavnik, ja sam i dalje veoma zabrinut u vezi sa nekim stavovima koje on zagovara i njihovim eventualnim destabilizujućim posljedicama na ovu zemlju", dodao.

Jedno od pitanja je bilo da prokomentariše optužbe da je "srbofob".

"To je smiješno. Dodik zna, i svaki Srbin pravoslavac zna da sam ja od 1986. ktitor Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta u Beogradu i dobrotvor srpskih pravoslavnih crkava od New Yorka, gdje je na Uskrs 2017. izgorjela srpska pravoslavna crkva, do Mostara, gde je veleljepna pravoslavna Saborna crkva uništena tokom rata. Mislim da nije korektna ocijena nazvati me srbofobom. Nema loših naroda. Ja sam to ponovio i nakon presude Mladiću", rekao je, između ostalog, Inzko u intervjuu za Danas.

Cijeli intervju pročitajte na originalnom linku OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenihmrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Tagovi: valentin inzko

Komentara 27

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Cccc

Incko ti i tvoji dragi muslimani (zbog 25000 €mjesecno)bi trebali konačno da shvatite dok tvoji prethodnici nisu počeli prekrajati dejton i BiH kako vama odgovara Dodik je poštovao i vas i BiH. I shvatite jednom do god ne vratite ono sto je oduzeto od nadleznosti po dejtonu koje imaju Srbi i hrvati BiH je mrtva.

1 1

Tango9

Šuti Inzko nelupetaj, Didik je odevek bio vaš poslušni cuko. Samo na vašu komandu on laje.

0 0

Bujrum

Bosanac, da li je "zamjene teza "ili nije to najbolje vidimo u BiH na "terenu". A, kako to BiH funkcionira? Ona je pretektorat velikih sila. Ako netko smatra da ce protektorat donijeti uspjeh za Bosnu, to najbolje vidimo kakav joj je uspjeh u posljednih cetvrt vijeka. Nikakav. BiH kao "drzava" nikad gore nije stajala. To ne kazem ja nego razni analiticari. Ako netko smatra da dva naroda moze natjerati da zive u drzavi koju nece, onda ti koji tako misla neka ih natjeraju. Burum.

2 0

* Sva polja su obavezna