Izetbegović o Izbornom zakonu: OHR mora da učestvuje

Izetbegović o Izbornom zakonu: OHR mora da učestvuje Izvor: Predsjedništvo BiH

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović primio u nastupnu posjetu ambasadora Brucea Bertona, šefa Misije OSCE-a.

Razgovarano je o aktivnostima Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, te su razmijenjena mišljenja o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini i regiji.

Berton je informisao Izetbegovića o skoroj posjeti generalnog sekretara OSCE-a Thomasa Gremingera našoj zemlji, kao i o aktivnostima OSCE-a koje se odnose na reformu pravosuđa, jačanje vladavine prava, slobodu medija i oblast obrazovanja.

Izetbegović je zahvalio Bertonu za podršku koju OSCE pruža s ciljem ostvarivanja potpune ustavne ravnopravnosti bosanskog jezika u entitetu RS. Napomenuo je da su i u dijelu federalnih kantona Bošnjacima uskraćena prava na ravnopravnu upotrebu bosanskog jezika u obrazovnim i kantonalnim institucijama.

Govoreći o izmjenama Izbornog zakona, Izetbegović je naglasio potrebu očuvanja osjetljivog balansa građanskog i etničkog elementa u svim mogućim rješenjima. Posebno je istakao da se za izmjene Izbornog zakona mora osigurati najširi konsenzus svih parlamentarnih političkih stranaka, te aktivno učešće OHR-a.

Izetbegović je poželio Bertonu uspješan mandat na čelu Misije OSCE-a.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 3

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Kamenko

Morao bi se o datom pitanju ocitovati i neko iz Nato struktura...Mi smo bolesni ...

2 1

jozo

Cuj OHR mora da ucestvuje, pa zar ti oni jos uvjek pelene mjenjaju

8 2

Dado

Ne znam šta rade naši političari ako će nam OHR upravljati državom. Dokle god nam bude tako, nema ništa od nas, tapkaćemo u mjestu godinama, decenijama...

9 1

* Sva polja su obavezna