U NPS otvorena Galerija sjećanja na Sulejmana Kupusovića

U NPS otvorena Galerija sjećanja na Sulejmana Kupusovića Izvor: N1

U Narodnom pozorištu u Sarajevu otvorena je Galerija sjećanja na Sulejmana Kupusovića, s ciljem da oda počast i sačuva uspomenu na jednog od najvećih imena bh. teatra.

"Sulejman Kupusović je naš najveći reditelj, koji ima najviše realizovanih režija na sceni Narodnog pozorišta u Sarajevu. Njegove predstave su najposjećenije. Reditelj je koji je pravi vizionar - ljudskih i pozorišnih vrijednosti. On je živio teatar, volio je svoju zemlju, Sarajevo, glumce, porodicu i saradnike i osoba je koja je uvažavala našu prvakinju Nadu Đurevsku", izjavila je za N1 Marijela Margeta Hašimbegović, direktorica Narodnog pozorišta u Sarajevu.

Ona je dodala kako Narodno pozorište u Sarajevu na ovaj način želi da mu se oduži za opus koji je ostavio iza sebe - i njegov lik i djelo, na ovaj način, sačuva od zaborava.

Na otvaranju galerije sjećanja prisustvovali su brojni prijatelji i kolege proslavljenog režisera Sulejmana Kupusovića.

Prva postavka u Galeriji sjećanja - bit će posvećena prvakinji drame, Nadi Đurevskoj, koja će ostati upamćena po glavnoj ulozi u prvoj bh. operi - Hasanaginica, koji je režirao upravo Sulejman Kupusović, 2000. godine.

Izložba posvećena Đurevskoj u Narodnom pozorištu Sarajevu bit će postavljena do aprila, nakon čega će biti izložen opus djela Sulejmana Kupusovića.

N1 pratite putem aplikacija zaAndroid|iPhone/iPadi društvenihmrežaTwitter|Facebooki UŽIVOna ovom linku.

Komentara 0

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna