Dodik: Vratiti se stavu da RS bira Srbina za Predsjedništvo

Dodik: Vratiti se stavu da RS bira Srbina za Predsjedništvo Izvor: N1

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je da će pokrenuti inicijativu za redefinisanje stava u vezi sa izmjenama Izbornog zakona BiH, odnosno da bude zadržana sadašnja odreba Ustava BiH da Republika Srpska bira Srbina za člana Predsjedništva BiH.

Dodik je pojasnio da je stav RS nakon odluke Evropskog suda za ljudska prava u predmetu "Sejdić-Finci" bio da Republika Srpska bira neposredno jednog člana Predsjedništva, bez nacionalne odrednice.

On je naglasio da je BiH sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda "i da to treba da se odrazi", te da ne osporava da bi i ostalim narodima trebalo omogućiti da budu birani.

"Pokušaću da okupim druge političke partije iz Republike Srpske i da se vratimo na sadašnje ustavno određenje i ne mrdamo sa te pozicije", rekao je Dodik za Radio-televiziju Republike Srpske.

Komentarišući boravak članova Predsjedništva BiH u Briselu na poziv predsjednika Evropske narodne stranke Josepha Daula, s namjerom pronalaženja rješenja u vezi sa izbornim zakonodavstvom, Dodik je naveo da Predsjedništvo nije nadležno za to pitanje i da je riječ o odlasku bez ikakvog rezultata.

"Sudbina Izbornog zakona se rješava unutrašnjim dijalogom i nije moguće očekivati da to bude nametnuto", istakao je Dodik.

On je naglasio da Predsjedništvo BiH nije mjesto u kojem se donose takve odluke, te da pojedinci iz Evrope i Brisela mogu da žive u iluziji.

Dodik kaže da stavovi srpskog člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića ne mogu obavezati SNSD, kao što ni SDP u FBiH ne mogu obavezati stavovi bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića.

On je ocijenio da su članovi Predsjedništva BiH otišli u Brisel da "podnesu izvještaj o tome šta su uradili - a nisu uradili ništa".

"To je jedna lažna predstava iz Evrope o tome da je Predsjedništvo BiH neko mjesto odluke. Ranije su izmislili priču o Reformskoj agendi, koju su promovisali preko Predsjedništva, a onda upravo zajedničke institucije ne sprovode tu agendu", kaže Dodik i ističe da Predsjedništvo BiH nije nikakva institucionalna snaga, bez obzira na nečija uvjerenja u suprotno.

N1 pratite putem aplikacija zaAndroid|iPhone/iPadi društvenihmrežaTwitter|Facebooki UŽIVOna ovom linku.

Komentara 45

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Mirsad 1

Za Dr. Dodig Na tvoj komentar BiH se nadovezao ovim rijecima Dodik, Bakir, Covic i njegovi sljedbenici po meni mogu jos danas napustiti BiH da se nikad nikome ne dogode. Za mene je kao covjeka najbitnije da svi narodi zive svako na svome u srecnoj harmoniji ekonomski neovisni i da se postuju medjusobno prostora imamo dovoljno samo nam pameti treba svima a ne mrznje i rata.

5 0

Oko

Budaletino! Ti si najveći neprijatelj vlastitog naroda!

6 1

BiH.com

Do god se federalci budu više sikirali za RS a ne za federaciju, do god mrzili RS a ne prihvatili kao stvarnost, ovdje ce omladina fatati autobuse za njemačku, i ne samo omladina nego i čitave porodice. Što se više mrzite, manje Bosne ima. Pa nastavite.........

4 0

* Sva polja su obavezna