Klizište prijeti da ugrozi spomenik Bitke na Sutjesci (FOTO)

Klizište prijeti da ugrozi spomenik Bitke na Sutjesci (FOTO) Izvor: Srna

U Dolini heroja na Tjentištu danas je došlo do većeg odrona zemljišta, koje potencijalno može ugroziti i spomenik bitke na Sutjesci.

Klizište se pojavilo iza 11 sati, a pretpostavlja se da je izazvano obilnim padavima, koje ne prestaju na području Foče već dva dana.

Direktor Nacionalnog parka "Sutjeska" Dejan Pavlović je potvrdio da je situacija na prostoru u Dolini heroja veoma teška.

-Klizište je odnijelo pola brda, a ugrožen je prostor na kojem se nalazi spomen-kosturnica i spomenik borcima stradalim tokom Bitke na Sutjesci - kazao je Pavlović.

Monumentalni spomenik od bijelog betona, u znak sjećanja na Bitku na Sutjesci u Drugom svjetskom ratu, rad Miodraga Živkovića, otkriven je 5. septembra 1971. godine.

Sastoji se od dva simetrično postavljena betonska krila, visine 19 metara, između kojih se nalazi prodor oblikovan borcima i kolonama u pokretu. Prošle godine počele su pripreme za njegovu restauraciju. 

Prethodno je 1958. godine sagrađena Spomen-kosturnica u koju su pohranjeni posmrtni ostaci 3.301 borca bitke na Sutjesci.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 6

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Da Se Ne Zaboravi

NOB je davno otisao u zaborav, onog momenta kad je 1991. godine, na mitjngu SDS, Karadzic izrekao oni istorijsku -cetnicku, da NEMA VISE NI CETNIKA NI PARTIZSNA, RAT JEDNIH PROTIV DRUGIH JE ZAVRSEN, i prakticno pomirio nepomirljive protivnike iz vremena NOB. I neka se srudinovaj monument, kome on visrntreba.

10 28

Domagoj

Fašizam se nikada ne smije zaboraviti i sa fašistima nema pomirenja !

11 2

Bane

Sram te bilo...zbog svih nevinih zrtava i mucenika bilo koje nacije..ovaj internet je supljoglavcima mnogo prostora dao..

2 0

* Sva polja su obavezna