BiH na začelju EU puta: Ustaljena politika - niko ni sa kim

BiH na začelju EU puta: Ustaljena politika - niko ni sa kim Izvor: N1

Dva dana su ostala do objavljivanja nove Strategije Evropske komisije za zemlje Zapadnog Balkana. Time bi trebalo da budu definisani budući koraci Srbije, Crne Gore, Albanije, Makedonije, Kosova i naše zemlje na putu ka EU.

Bosna i Hercegovina je prema ispunjenim uslovima - uz Kosovo, na samom začelju. Jedan od ključnih evropskih uslova - sprovođenje presude Sejdić i Finci i niza sličnih ovoj - i dalje je kamen spoticanja bh.
politike.

Izmjene Izbornog zakona - u izbornoj godini postalo je poligon za ucjene i optužbe. Dogovor se ne nazire.

U Briselu je bilo burnije - nego je prvobitno djelovalo. Uz Izborni zakon - tema i tzv. Livanjska deklaracija. Bakir Izetbegović tvrdi kako je Dragan Čović, pred evropskim zvaničnicima optužio Bošnjake da teže islamskom kalifatu. Izetbegović mu, kaže, zaprijetio da će izaći sa sastanka.

"To je trebalo potkopati našu poziciju. Onda je to nažalost gospodin Dragan Čović, član Predsjedništva BiH, ponovio tamo - da je problem u BiH krajnja bošnjačka desnica koja pravi probleme i koja želi islamsku republiku u BiH. To je teška manipulacija kojoj je namjera potkopati bošnjačku poziciju", izjavio je Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH.

No, ni pred Evropom kojoj svi deklarativno teže - ni jedan ni drugi, nisu popustili u stavovima o Izbornom zakonu. Stoga je stvar u ruke uzeo i Mladen Ivanić. Strahuje, kaže, od sveopšte krize. O problemu obaviješten i generalni sekratar UN-a, Miroslav Lajčak.

Političke razlike o ovom pitanju mogle bi da dovedu do ozbiljne političke nestabilnosti i zastoja na evropskom putu BiH. Ivanić i Lajčak zajednički su ocijenili da BiH treba da iskoristi trenutnu pozitivnu klimu unutar evropskih institucija u Briselu i učini sve kako bi napravila odlučujući iskorak ka stjecanju statusa kandidata.

Unija je i ranije nudila rješenja ovog pitanja - primjera radi tzv. Fuleov model. No, ni tada - ni danas - ovdje nije bilo političke volje. Danas, nakon usvojene Apelacije Ljubića - aktivna je i apelacija Borjane Krišto. Nova osporavanja. Ovoga puta Ustava. A aktivna je ponovo i kandidatura Željka Komšića - kao dodatna frustraija strankama s hrvatskim predznakom koje su najčvršće u stavovima o izmjeni Izbornog zakona. No u DFu to ne gledaju tako.

"Svjesni smo da priča oko Izbornog zakona ide možda u dva smjera. Jedan smjer je pravljenje jedne nacionalne homogenizacije u predizbornom procesu, a drugi smjer koji ide paralelno s ovom homogenizacijom je ostvarivanje ratnih ciljeva političkih elita koje su i u ratu vodili određene procese", izjavio je DF-ov Milan Dunović.

No, gdje se u sve to uklapaju izjave vladajućih o napretku na EU putu? Tokom posljednje posjete evropski komesar za proširenje Johanes Hahn - nije bio oduševljan postignućima. Predsjednika Evropske komisije, Junkera, politika dočekuje u ustaljenoj atmosferi - niko ni sa kim. A na čemu će se bazirati predstojeća Strategija?

"Mislim da će Strategija poslati jasnu poruku da će sve zavisiti od rezultata svake posebne zemlje a posebno kada su u pitanju vladavina prava i borba protiv korupcije", izjavio je Lars-Gunnar Wigemark.

A istraživanja brojna kažu - nema pomaka, ne dobijamo bitku protiv kuprupcije. I ovdje smo, uz Kosovo - najgore rangirana evropska država.

Izvor: N1

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 13

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Mirsad 1

Pa niti u ratu nisu mogli i nikada nece moci .Vlast je najveca slast i pokrice za dobar i lagodan zivot.

5 0

Goga

Pa kako su nam predstavili trebalo je usvajanje zakona o akcizama da nas katapultira u EU. A tu su se našli ko je s kim.

3 0

Antidemokuracija

na to sam mislio, eu se blefira sa akcizama i iz usa je mmf i wb (svj.banka).

1 0

* Sva polja su obavezna