Rekordnih 30 milijardi KM u trgovinskoj razmjeni BiH

Rekordnih 30 milijardi KM u trgovinskoj razmjeni BiH Izvor: N1

Bosna i Hercegovina je u prethodnoj godini zabilježila cifru od približno 30 milijardi KM kada je riječ o opsegu vanjskotrgovinske razmjene, što je rekord u odnosu na sve prethodne godine, izjavio je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović na predstavljanju rezultata VTK BiH.

Najviše izvozimo u Hrvatsku, Srbiju, Njemačku, Sloveniju, Austriju, te Tursku, koja se, u posljednje vrijeme, pokazala kao jedan od značajnijih trgovinskih partnera. Rast izvoza, zabilježen je u svim sektorima, gdje prednjače elektroenergetski, hemijski i drvni sektor.

No, naši susjedi su nam i dalje najbitniji trgovinski partneri. Hrvatska i Srbija u vrhu liste izvozno/uvozne orijentacije, ističe resorni ministar, Mirko Šarović.

"Po prvi put se Bosna i Hercegovina približava brojci od 30 milijardi KM kada je u pitanju razmjena, prvi put se približavamo tom historijskom broju, uzimajući u obzir i projekcije za 2018. godinu", ističe.

Hrvatska i trgovinska razmjenaNa tržište Hrvatske u prošloj godini izvezeno je robe u vrijednosti od 1,32 milijarde KM što predstavlja rast od 30,38% u odnosu na 2016. godinu.

IZVEZENO                         UVEZENO
Električna energija                Naftno ulje
Sirovi aluminij                 Električna energija
Drvo                                   Prirodni šećer
Tkanine                             Čokolada i pivo

Srbija i trgovinska razmjena

Na tržište Srbije izvezeno je robe u vrijednosti od oko 1,15 milijarde KM, što predstavlja rast izvoza od 31,38% u odnosu na 2016. godinu.

IZVEZENO                      UVEZENO
Koks i polikoks                     Nafta
Električna energija       Ulje od suncokreta
Proizvod od željeza     Električna energija
Drvo                            Kruh, pecivo, kolači

Udio razmjene sa EU svake godine se povećava, te je pokrivenost uvoza izvozom sa EU 71 posto, što je rekord, pokazuju rezultati. Tržište EU je za sada najbitnije, s obzirom da je to, generalno govoreći, put ka širem tržištu. Inače, u EU namještaj bilježi stalni rast. Tako je u EU izvezeno namještaja u vrijednosti oko 300 miliona KM.

"Naša pokrivenost je 64,5% s EU. To je ono što nam daje za pravo da smo se već 'probili' s našim proizvodima i da ćemo u budućnosti imati veliku šansu", ističe Momir Tošić, direktor sektora za makroekonmoiju VTK BiH.

Iako i dalje više uvozimo, nego što izvozimo, saradnja na poboljšanju poslovnog ambijenta za domaće kompanije izvoznice nije izostala.

"Donesena je odluka o oslobađanju na plaćanje uvoznih dadžbina, donesena je odluka o suspenziji carina na uvoz repromaterijala od čega koristi ima preko 200 domaćih kompanija koje su tako postale konkurentije'', rekao je Ahmet Egrlić, predsjednik VTK BiH.

Bosna i Hercegovina je u 2017. godini ostvarila izvoz u vrijednosti od 11.384.774.000 KM, što je za 16,54 posto više u odnosu na 2016. godinu. u Istom periodu, BiH je ostvarila uvoz robe vrijednosti 18.447.340.000 KM, što predstavlja povećanje od 13,44 posto u odnosu na 2016.

Iako povoljniji rezultati u vanjskotrgovinskoj razmjeni sa susjedima, ali i ostatkom svijeta, prioriteti su i dalje povećanje prisustva na globalnim forumima, uklanjanje administrativnih političkih barijera, te posebno, kako ističe Šarović, razvijanje svijesti o podršci i kupovini domaćih proizvoda.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Izvor: N1

Komentara 0

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna