Nadvladala hendikep i ostvarila san - zaigrati za BiH

Sa skoro duplo više golova nego što ima godina, Jovana Stevanović iz Karakaja trenutno je najbolja ženska golgeterka Premijer lige BiH. Ova mlada nada bh. ženskog nogometa zahvaljujući dobrim rezultatima u bijeljinskom Ženskom fudbalskom klubu "Radnik" sada je još bliže svom cilju da zaigra u nacionalnom dresu. Gluha je i na terenu nezaustavljiva.

Izvor: N1

Od Karakaja, preko Bijeljine, sve do Zenice - tako je izgledao put kojim je Jovana Stevanović prošla kako bi se približila ostvarenju svog sna. Po riječima trenera, zbog razumijevanja igre i kvalitetnih nastupa Jovana je dobila poziv za pripreme ženske U-16 reprezentacije BiH.

Osim za kvalitetnu igru, ova gluha nogometašica postala je i simbol empatije zbog činjenice da je Nogometni savez Bosne i Hercegovine dosadašnje pravilo prilagođavanja pojedinca timu, zbog nje odlučio promijeniti. Koordinatorica za razvoj ženskog nogometa Ivana Vlajić kaže kako je potez da u toku priprema počnu učiti znakovni jezik, naišao samo na riječi hvale. I veliko interesovanje Jovaninih saigračica.

"Kad sam saznala da u ovom kampu imamo jednu reprezentativku koja je gluha i koja ima tu poteškoću, odmah sam sebe stavila u situaciju kako da ja s njom komuniciram. Automatski sam to povezala i sa cijelom grupom. U principu u ovim grupnim sportovima individua se prilagođava grupi, a obzirom da imamo specifičnu situaciju, došla sam na ideju da bi grupa mogla uraditi nešto za nju, kako bi se na taj način i ona mogla prilagoditi cijeloj toj grupi", kaže Ivana Vlajić, koordinatorica za razvoj ženskog nogometa NSBiH.

Jovana je sa 25 golova trenutno druga golgeterka kadetske Premijer ženske lige Bosne i Hercegovine ali i simbol empatije i kolegijalnosti. Njene saigračice sretne su što igraju s ovako talentovanom djevojčicom.

"Uklopila se u sve djevojke. Mnogo je lijepo i ovo je za nju ostavrenje sna. Mislim, uvijek je imala želju da igra za reprezentaciju i mnogo joj je drago zbog toga. Njeni roditelji i društvo su ponosni na nju zbog toga", ističe Dajana Vignjević.

"Jako je lijepo s njom, ona je jako fina djevojčica. Prvi dan je bilo teško, bila je malo stidna ali sada smo se svi uklopili", dodaje Selma Hasić.

Isključivo igra i golovi koje je redovno slala u protivničku mrežu Jovanu su doveli bliže njenom snu da zaigra u nacionalnom dresu. Selektor Ilija Lucić kaže kako je tek po odluci da upravo Jovanu želi na pripremama, saznao za njenu poteškoću sa sluhom.

"Ja sam otišao na utakmicu kadetkinja Radnika sa Banjalukom. Pošto su kadetkinje Radnika prvaci ženske lige. Imaju dva strijelca, prvi i drugi strijelac su iz te ekipe i u razgovoru sa njihovim trenerom gdje sam potvrdio kvalitet tih igračica, tad mi je on rekao da djevojčica Jovana ima problema u razvoju i kasnije u razgovoru sa koordinatoricom smo pronašli rješenje kako bismo se mi njoj mogli približiti", navodi Lucić.

Iako su prošli tek dva časa znakovnog jezika, u Nogometnom savezu su kazali kako bi, ukoliko Jovana nastavi trenirati s njima, svakako ga nastavili učiti, mada im je s Jovanom već sada lako komunicirati - jezikom nogometa.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 0

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna