Udruženje demokratskih pravnika BiH traži izvinjenje Čovića

Udruženje demokratskih pravnika BiH traži izvinjenje Čovića Izvor: Ilustracija, N1

Udruženje je sa zabrinutošću saslušalo ishitrenu i neutemeljenu izjavu pradsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragana Čovića na sastanku u Briselu o mogućnosti islamske države u Bosni Hercegovini, stoji u reakciji Udruženja demokratskih pravnika BiH.

"Izjava je duboko uvrijedila istinu o Bosni Hercegovini, jednoj od najstarijih južno-slovenskih država koja baštini demokratske tradicije i u kojoj je zabranjena diskriminacija kako po normativnim tako i po moranim principima. Zbog toga tražimo od gospodina Čovića da se izvine državi Bosni i Hercegovini i njenim građanima, da to isto učini prema Parlamentu na kome je govorio neistinu. Ako to ne učini predlažemo da se pokrene građanska moralna odgovornost i da u tome učestvuju nevladine organizacije i Međureligijsko vijeće te da nadležni organi razmotre mogućnost i krivičnog progona zbog zloupotrebe položaja ili ovlaštenja i iznošenja neistinitih podataka", stoji u reakciji  Udruženja demokratskih pravnika BiH.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH i lider HDZ-a BiH jučer je izjavio u Zagrebu da "građanska država znači klasičan unitarizam, u nekoj formi, teoretskom obliku, a to znači u osnovi islamsku državu".

"Oni koji žele građansku državu, ja ih poštujem, samo danas u Bosni i Hercegovini kazati građanska država to znači klasičan unitarizam, u nekoj formi, teoretskom obliku, a to vam znači u osnovi islamsku državu. Što je to neko pretvorio u kalifat ili dao neku drugačiju konotaciju čitavom tom mom izričaju. Na taj način mi razgovaramo i kad budemo u Briselu, ali tako ću razgovarati i kad budem sa gospodinom Erdoganom. Znači, nema tu nikakvih tajni ili nešto iza leđa. Možda je najmanje što trebam govoriti o ovome na ovaj način. Ta pitanja moramo riješiti doma, BiH će preživjeti dok god legitimni predstavnici konstitutivnih naroda čine vlast. Ne može jedan narod drugome birati predstavnike i u Predsjedništvu i u Domu naroda. BiH ima svoje specifičnosti i one se moraju do kraja uvažavati", kazao je Čović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Tagovi: dragan čović

Komentara 17

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Ja

Nastavio retoriku po uputstvima iz Hrvatske! Kolinda kao prestala a on nastavio ! Ako neko zeli Islamsku drzavu onda su to ovi koji su na vlasti nacionalisti samo da bi sacuvali svoje pozicije jer drugacije moraju odgovarati pred pravnom drzavom .

16 1

Catalon

Covic=UZP.

22 5

Škutorić

Kaže škutor: "BiH će preživjeti dok..."! Za Bošnjake uz BiH nikada neće biti kondicionala, a BiH ni danas ne preživljava već živi, a tako će biti i sutra. Za 100 godina će učiti u školama o ovome periodu, kao pokušaju retrogradnih snaga da pokradu, opljačkaju i rasparčaju dijelove Bosne, i samo to. Ništa više. Ti si sebe svrstao na tu "kontra" stranu, i treba ti još puno rušilačke snage da ti u istoriji Bosne ime spomenu. Ja neću, potrošeni škutore.

28 4

* Sva polja su obavezna