Jovanovićeva poruka političarima u BiH

Jovanovićeva poruka političarima u BiH Izvor: N1

Ako žele dobro svome narodu onda ne mogu samo jednim okom posmatrati svijet oko sebe. To sam rekao Dodiku nekoliko puta, kazao je u Pressingu lider Liberalno-demokratske partije Srbije, Čedomir Jovanović.

Je li kasno da cijeli region zajedno uđu u Evropsku uniju?

Nije. Ali moramo biti otvoreni i pošteni. I da svoju sreću ne tražimo tako što ćemo preteći jedni druge. To sam govorio i ranije. Evropa je počela ponovo da razmišlja o Zapadnom Balkanu, ali moramo mi sami formulisati neku našu regionalnu platformu da bi osigurali mir. Svaka naša generacije je bila ratna, dajte da se od toga osiguramo. Dajte da se dogovorimo o ulasku u NATO.

To kažete vi, a ne kaže zvanični Beograd?

Tačno, možda će oni to kazati sutra.

Ko će pobijediti u tom tihom ratu između Rusije i NATO-a u regiji?

Ako se taj rat bude vodio u regiji ja znam da ćemo svi mi izgubiti. To moram jasno kazati, ne trebamo da budemo nova Sirija ili Donjeck. Ko se danas sjeća dječaka koji se spalio u Tunisu, tako je počelo Arapsko proljeće. Kako se završilo - sa tri miliona izbjeglica.

Dakle, zajednička regionalna platforma za ulazak u EU znači izbjegavanje eventualnih sukoba u budućnosti?

To su racionalni procesi. Šta je problem da se definiše vremenski okvir? Ako je to 10 godina neka bude 10 godina, ako je 15 godina, neka bude. Trebamo se radovati ulasku komšija jer je tako Evropa bliže nama. Ja ulazak Hrvatske nisam doživio kao poraz i tako to trebamo gledati. Borisov je rekao da je jedan metak dovoljan da uzburka cijeli region. Trebamo da cijenimo ovo što imamo.

Ko je ubio Ivanovića?

Ne mogu da kažem. Ivanović je bio Boško Buha Vučićeve vlade. Isto tako i Tačija. To je pucanj u dogovor Beograda i Prištine i urađeno je sa jasnom ambicijom da se dole vrati atmosfera nepovjerenja i borbe za goli život.

Poruka za bh. političare - Izetbegovića, Čovića, Dodika...?

Previše ne zamjeram tim ljudima, moram biti iskren. Ako žele dobro svome narodu onda ne mogu samo jednim okom posmatrati svijet oko sebe. To sam rekao Dodiku nekoliko puta. Čini mi se da poput kiklopa gledaju, samo okom svoga naroda. Oni su svi potrebni BiH. Njihova politička karijera ne smije biti ograničena samo nacionalnim okvirima.

Poruka za građane BiH?

Poruka je da svi živim istim životom i da ne može biti jednima dobro kada je drugima loše. Dajte da uradimo svako svoj posao da nam bude bolje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 15

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Zalosno

E, stvarno sam se rado nasmijao, a zatim poceo sazalijevati politicare u BiH. Pa stvarno su zalosni ti politicari kojima jedna marginalna politicka licnost salje poruke kako i sta da rede.

2 1

Visegrad

Dok Srbima dodje iz g...ice u glavu ljudi će biti na Marsu !!! Ti si previše ispred drugih u Srbiji !!

1 2

Boro

OVO JE ODGOVOR NA SVE ONE KOJI SALJU KOMENTARE NA ISMIJAVANJU NA MRZNJU NA SEBICAN I PROVOKICION NACIN I TO UVIJEK JEDNI TE ISTI KOLIKO SU BEZ IKAKVE CASTI ZA NAPADATI SVE STO JE LAHKO TO JE U VAMA MOJ SAVJET POKUSAJTE BITI HRABRI POSTENI I SACUVATI ONO STO IMAMO A KAD SMO TAKVI DOBICEMO I VISE NEKA VAS BUDE SRAM I STID DA KAZETE DA STE LJUDSKO BICE

1 1

* Sva polja su obavezna