Žurnal: MUP RS-a nabavlja novih 2500 automatskih pušaka

Žurnal: MUP RS-a nabavlja novih 2500 automatskih pušaka Izvor: Facebook/ MUP RS

Velike količine automatskog naoružanja bit će isporučene MUP-u RS-a svega nekoliko dana prije nego službeno bude otvoren Centar za obuku pripadnika MUP-a RS-a u kojem će, prema Memorandumu kojeg je ministar Lukač 2015. godine potpisao u Moskvi, obuku vršiti specijalci iz Rusije, piše Žurnal.

"Izjavljujemo da će Ministarstvo unutrašnjih poslova RS-a, preko Republičke direkcije za promet naoružanja i vojne opreme, uvesti automatske puške MO5EI, količina 1500 komada, te automate M92, količina od 1000 komada“, napisao je u jesen prošle godine ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač, piše Žurnal.info.

Time je suštinski počelo naoružavanje pripadnika MUP-a RS-a koji su u prošloj godini dobili više oružja nego sve bh. policijske agencije zajedno u protekle tri godine.

Samo ovaj posljednji kontigent oružja, čija je nabavka u toku, koštat će oko milion dolara, dok je u aprilu prošle godine, ministar Lukač, u intervjuu za Srnu, najavio da će za potrebe naoružavanja pripadnika MUP-a Republike Srpske biti izdvojeno ukupno 8 miliona maraka, navodi ovaj portal.

Većina nabavke urađena je ili će biti urađena, navodi Žurnal, preko Direkcije za promet naoružanja i vojne opreme RS kojom rukovodi Dragan Kapetina, dugogodišnji najbliži saradnik Slobodana Tešića, međunarodnog trgovca oružjem koji se odnedavno nalazi na crnoj listi SAD-a, piše ovaj protal.

Više čitajte na ovom linku.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Tagovi: MUP RS

Komentara 39

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Racionalnost

Ne razumijem zašto se uništilo oružje poslije rata, a sada se izdvaja novac poreznih obveznika za nabavku istog. Volio bi čuti komentar iz OHR-a, jer su upravo oni forsirali uništavanje oružja a sad šute kod nabavljanja istog.

0 0

Neko

A demilitarizacija.?Ha dodo.?

2 0

Visegrad

Još kod lovaca u rs 120,000 hiljada dugih cijevi ? Pa to je vojska ali nema šanse protiv NATO ?? Dzaba troše narodne pare ?

17 11

* Sva polja su obavezna