infoBiz: BiH ove godine može izvesti do 8.000 tona mesa

infoBiz: BiH ove godine može izvesti do 8.000 tona mesa Izvor: N1

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Mirko Šarović uvjeren je da BiH u ovoj godini može da ostvari izvoz od 7.000 do 8.000 tona mesa, jer je to sada njen realni kapacitet.

Prema njegovim procjenama, ako bi bio nastavljen kontinuitet, BiH bi, vjerovatno, mogla da plasira i 10.000 do 15.000 tona mesa. Iznoseći podatke o spoljnotrgovinskoj razmjeni BiH sa svijetom u prošloj godini, Šarović je naveo da je BiH, osim izvoza u Tursku, 2017. godine ostvarila odličan izvoz stoke u Liban morskim putem, dodajući da je to aranžman koji će biti nastavljen i u ovoj godini.

Ministar tvrdi da izvoz mesa u Tursku prošle godine nije bio smanjen zato što je ta zemlja stavila "rampu", nego zbog nesposobnosti izvoznika iz BiH da ostvare potrebne rezultate.

U Srebrenici počinje s radom proizvodni pogon firme 'Ekonomik group'

U Srebrenici uskoro počinje s radom proizvodni pogon firme "Ekonomik group" koja se bavi izradom građevinskih kontejnera, u kojem će biti zaposleno 25 radnika - potvrdio je načelnik Općine Mladen Grujičić, istaknuvši da će prednost imati građani Srebrenice bez obzira na nacionalnu pripadnost. Nedavno je završen javni poziv koji je raspisala ova firma za obuku i prijem radnika u proizvodnji. U skorije vrijeme može se očekivati otvaranje još jedne firme u Srebrenici, a riječ je o firmi "Tapos“.

Novi pad vrijednosti indeksa na evropskim berzama

Evropske berze su krajem sedmice započele trgovanje s nižom vrijednošću berzovnog indeksa nakon što su dešavanja na Wall Streetu dan ranije izazvala pad vrijednosti dionica na svjetskim tržištima. Vrijednost evropskih dionica opala je u četvrtak, iako taj pad vrijednosti nije bio tako značajan kao na ostalim svjetskim tržištima. Britanski berzovni indeks FTSE 100 u petak je opao za 0,4 posto na 7,141 indeksna poena, dok je njemački DAX ostao nepromijenjen na 12,262, a francuski CAC zablježio je pad vrijednosti od 0,3 %. Finansijski analitičari smatraju korekcije normalnim tržišnim dešavanjem, ali tvrde da bi iznenadni pad vrijednosti dionica mogao biti izazvan kombinacijom uznemirujućih dešavanja za ulagače.

Četvrtina bitcoin transakcija vezana za ilegalne aktivnosti

Istraživači sa Tehnološkog sveučilišta u Sydneyu i Stockholmske škola ekonomije iz Rige proveli su istraživanje o tome za što se koristi danas najpopularnija kriptovaluta, bitcoin.

Za dobivanje podataka istraživači su se poslužili metodama s područja analize podataka. Ističe se kako se oko jednu četvrtinu bitcoin transakcija može povezati s određenim ilegalnim aktivnostima i takvo tržište ima vrijednost od oko 72 milijarde američkih dolara. Najčešće ilegalne aktivnosti za koje se koriste kriptovalute su financiranje raznih terorističkih skupina, pranje novca te izbjegavanje plaćanja poreza.

Izvor: N1

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Tagovi: Infobiz

Komentara 0

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna