Kapetanović: SDA se ne može fakturisati zastoj na putu ka EU

Kapetanović: SDA se ne može fakturisati zastoj na putu ka EU Izvor: N1

Strategija EU predstavlja dokument koji pokazuje snažnu opredijeljenost EU za proširenje na zemlje Zapadnog Balkana. Gdje je Bosna i Hercegovina na tom putu, za Dan uživo govorila je zastupnica u Predstavničkom domu državnog parlamenta Nermina Kapetanović.

Komentarišući Strategiju EU koju su u Evropskom parlamentu predstavili visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini i evropski komesar za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannes Hahn, odnosno plan u kojem su poznati datumi za Srbiju i Crnu Gori, dok BiH nije planirana za ulazak u EU 2025. godine, Kapetanović je kazala da nije osoba koja je sklona kriviti ljude, već nalaziti prednosti, govoreći o tome čija je krivica što BiH zaostaje na evropskom putu.

"Opozicija krivi Vijeće ministara, ali zaboravljaju slijed događaja koji su prethodili svemu ovome. Sjećamo se, kao i građani BiH, da je postojao zastoj od potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju od skoro 8 godina. Najgori period je bio od 2010. do 2014. godine. Ne mogu reći da Stranci demokratske akcije to može fakturisati, jer tada nismo bili na vlasti", kazala je Kapetanović.

Ona je istakla da su stvari pokrenute dolaskom aktuelnog saziva Vijeća ministara BiH.

"Tada dolazi do odblokiranja našeg evropskog puta, ljudi su prionuli na posao. Tu je Upitnik koji nosi 3-4 hiljade pitanja na preko 16.000 stranica, zatim Mehanizam koordinacije... Puno je posla urađeno", istakla je Kapetanović.

On je kazala da krivi i parlamentarce Parlamentarne skupštine BiH, kojem i sama pripada.

"Tu su i svi ostali nivou vlasti, kao i izvršna vlast iz prethodnih godina. Mediji su mi svjedok, kao i kolege, da sam puno puta tražila od PS BiH i tadašnjeg Vijeća ministara da se donesu neophodne strategije i da u BiH uđu investicijska sredstva. Govorila sam o ruralnoj strategiji, strategiji zapošljavanja... Ali nije bilo podrške zvanične Banjaluke jer su se bojali prenosa nedležnosti", kazala je Kapetanović.

Kapetanović je u Danu uživo kazala da Stranka demokratske akcije nije dio politikanstva i da je ta stranka uradila mnogo na ekonomskom planu u BiH, od povećanja GDP-a do zapošljavanja, te da se lično zalaže za depolitizaciju javne uprave.

Izvor: N1

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 5

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Riks

Jok kriva moja strina Ferida

2 0

Mister X

Samo kradete citav zivotni vijek sramite se .

15 2

@

Prije 28 ili 24 godine dejtonska ili ne, drzava se trebala graditi od temelja temeljito i kvalitetno, prevashodno u pravcu visoko eticko moralno odgovornog i politicki meutralnog pravosudnog sistema, zatim obrazovnog, ali da je babi muda bila bi musko. Nije narod trazio, nego vi i dobili ste sto ste trazili - zemlju ludaka, mentalno retardiranih, neobrazovanih idealan teren za mahinacije i sl.

16 3

* Sva polja su obavezna