Hrvatsko nacionalno vijeće: Čović je podijelio Hrvate

Hrvatsko nacionalno vijeće: Čović je podijelio Hrvate Izvor: N1

Izmjene Izbornog zakona pitanje je svih pitanja za Hrvate, kao najmalobrojniji narod u BiH. Ponovio je to još jednom predsjedavajući državnog Predsjedništva i prvi čovjek HDZ-a BiH Dragan Čović.

Izborna godina je u jeku, sa dva propala pokušaja izmjena izbornog zakonodavstva. Dok se rješenje traži i čeka, građani žive sve lošije, manipulisani interesima političara, poručuju iz nevladinog sektora.

Imamo pravo tražiti da budemo konstitutivni, ravnopravni narod u BiH, poručuje Čović iz Đakova.

"Kada razgovaramo o izmjenama Izbornog zakona, to je danas pitanje svih pitanja za Hrvate, koji su najmalobrojniji narod u BiH. Odluka Ustavnog suda da legitimni predstavnici konstitutivnih naroda moraju predstavljati svoje narode i u Predsjedništvu BiH i u Parlamentarnoj skupštini će se morati provesti. Ovo nije pitanje bilo kojeg pojedinca, bilo koje političke opcije niti jedne političke stranke - ovo je pitanje hrvatskog naroda, njegove opstojnosti, kako u RH tako i u BiH. Pritisci koji dolaze iz različitih izvora političke moći, koji bi željeli Hrvate ostaviti izvan prostora BiH i pretvoriti nas u nacionalnu manjinu, neće uspjeti."

U BiH su ugroženi građani, a ne konstitutivni narodi, kažu u Hrvatskom nacionalnom vijeću.

"'Gospodin Čović ništa dobro nije napravio za Hrvate, u cjelini gledajući. On je zapravo Hrvate podijelio. Za njega Hrvati nisu ako nisu u HDZ-u i HNS-u. Većina iz Bosne Hrvata i mi ovdje u Sarajevu smo Hrvati drugog reda. To je njegov učinak. Prema tome, naravno da njemu smeta građanska država, ako je tako, zato što ona osigurava ravnopravnost svih građana a on želi ravnopravnost samo onih koji su članovi HDZ-a", rekao je Marinko Pejić, predsjednik HNV-a.

"Ne može neko tražiti da može imati Ustavom ili zakonom zagarantovano mjesto u Predsjedništvu BiH iz reda tog naroda. To gospodin Čović traži kroz Izborni zakon. To je nemoguće. Neka izađe, neka se okuša, neka da politiku koja može biti dobra za Bosnu i Hercegovinu i neće biti problema. Ali nemojte da se dešavaju i ove stvari i da se uvlače i susjedne države. One su u proteklih 30 godina donijele više zla Bosni i Hercegovini nego dobra. I tu prvenstveno mislim na Srbiju i Hrvatsku", izjavio je Emir Zlatar iz VKBI.

Izvor: N1

Otvoreno pismo Draganu Čoviću, u ironičnom tonu, uputio je poslanik SDP-a u državnom Parlamentu, Saša Magazinović. U pismu ga poziva, da iskoristi kontakte sa državnim vrhom Hrvatske i ponudi pomoć BiH u ratifikaciji Konvencije protiv nasilja nad ženama.

"Naša je obaveza da prigrlimo građanke i građane Republike Hrvatske u ovom osjetljivom trenutku za hrvatsko društvo i kroz svoj primjer pokažemo da može bolje. Smatram da bi Vaša poruka Vladi RH, Saboru, ali i Predsjednici da treba da čuju glas ugroženih, ali i glas prosvjednika i krenu se baviti rješavanjem problema građana Hrvatske umjesto što se bave globalnim i problemima u regiji, imala velikog efekta i koristi i za državu i za građane susjedne nam države..."

Ustroj BiH, definisan Dejtonskim sporazumom je naša realnost, poruka je iz PDP-a. I nije prepreka, kazu, za napredak BiH.

"I da budemo jasni, BiH daje dovoljno širok okvir svim političkim strukturama, svim građanima da traže od svojih vlasti bolje rezultate i da ne traže izgovor u unutrašnjoj organizaciji BiH, to je za nas neprihvatljivo", kazao je Branislav Borenović, predsjednik PDP-a.

Neprihvatljivo je i građanima, koji za to vrijeme, sve lošije žive. Čekajući dan da rezultati rada političara postanu njihova stvarnost.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 32

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

moka

covic prodaje sve sto mu dodje pod ruku poceo je sa sokolom a zavrsice sa hrvatima .....

3 1

Hrvat

Ma koje on hrvate zastupa samo svoju fotelju u zatvor s njlm tamo mu je mjesto mutikasa jedan i ja sam hrvat ali mi on netreba kao takav presednnik sljam bruka posten hrvatski narod

7 2

Ljimunada

Hrvati se trebaju dijeliti na političke opcije, a ne kao sad da se homogeniziraju. Kad budemo bili sigurni da nam Sarajevo neć proturiti ovakve spodobe, kad budemo imali normalan izborni zakon, ili federalnu jedinicu, tada ćemo se moći dijeliti i teći HDZ-u što ga spada. Ovako samo šutimo i glasamo za HDZ.

3 3

* Sva polja su obavezna