SCENA|100. izvođenje predstave "Bosanac na odmoru"

SCENA|100. izvođenje predstave "Bosanac na odmoru" Izvor: N1

Društvena uloga književnosti i književnika tema je o kojoj smo odlučili progovoriti kroz perspektivu bh. PEN Centra.

Ovaj Centar zauzima posebno mjesto u kulturi bh. društva. Ipak, bez posebne podrške vladajućih. "Književnost ne poznaje granice i mora ostati zajednička vrijednost među ljudima uprkos političkim ili međunarodnim preokretima" - prva je stavka Povelje Međunarodnog P.E.N. Centra. Bosanskohercegovački broji više od stotinu članova. Jedna od njih - Andrea Lešić. Članica novoformiranog Upravnog odbora. Profesorica i teoretičarka književnosti. Za N1 kaže - književnost otvara mogućnost zamišljanja drugačijeg svijeta.

Kada se za neku predstavu, nakon 3 godine izvođenja i za 101. traži karta više, to je veliki uspjeh kažu kulturni malobrojni kulturni kritičari. Monokomedija “Bosanac na odmoru – mora od odmora” već tri godine od svog premijernog izvođenja u Sarajevu puni sale diljem regije, a gledatelje, kažu, pozitivnom energijom I smijehom. Za autora ove drame, Esmira Salihovića ovo je bio odvažan korak. Po zanimanju profesor pedagogije i pjesnik za djecu, ovo je za njega bilo prvi put da se oproba u pisanju komedije. Poteškoće na koje je naišao na početku nisu ga, kaze, obeshrabrile, a sada, ponosno dočekuje svako novo izvođenje svog djela.Riječki karneval tradicionalno se održava već 35 godina, a i ove godine maske su nadmašile očekivanja. Poznati Halubajski zvončari, likovi iz crtića, rokeri I faraoni pobrinuli su se za dobru zabavu. Riječkim korzom prošetalo je deset tisuća maškara, kostime su pripremali mjesecima, a čak 71 grupa opremila se I alegorijskim kolima. Pjesma, ples I baklje obilježili su još jedan krnjeval, a inspiracije nije nedostajalo.

Nebojši Glogovcu, kolege i prijatelji duboko potreseni, u tišini u matičnom pozorištu odavali su poštu. U foajeu Jugoslovenskog dramskog i knjiga žalosti. Riječi zahvalnosti, poslednje pozdrave upisivala je publika. Njegova poslijednja odigrana predstava u Jugoslovenskom dramskom pozorištu bila je „Hamlet“, krajem prošle godine. Od kada je prvi put stao na scenu JDP-a bilo je jasno da će nizati velike uloge, kaže umjetnički direktor tog pozorišta Gorčin Stojanović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 1

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Boošnjook

u Makarskoj?

2 0

* Sva polja su obavezna