Pokrenut postupak protiv bh. vojnika koji je veličao Mladića

Pokrenut postupak protiv bh. vojnika koji je veličao Mladića Izvor: Detektor.ba

Oružane snage Bosne i Hercegovine (OSBiH) pokrenule su disciplinski postupak protiv vojnika Đorđa Tojčića, koji je na svom Instagram profilu veličao Ratka Mladića, prvostepeno osuđenog pred Haškim tribunalom za genocid u Srebrenici i druge ratne zločine.

Policijski organi u BiH također provjeravaju navode prijave protiv Tojčića, koji je na Instagram profilu objavio sliku prepoznatljive Mladićeve vojne kape iz ratnih dešavanja, uz natpis: “Zna Evropa, al’ neće da prizna, borio se general protiv terorizma.” U opisu slike, Tojčić je na Instagram profilu dodao i poruku: “Hvala za sve!!”, o čemu je ranije pisala Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

''Zbog kršenja i nepoštovanja zapovijedi koje tretiraju problematiku postavljanja sadržaja na društvene mreže te fotografiranja na vojno kontroliranom području, a sve u skladu sa zakonima i pravilima OS-a i Ministarstva odbrane (MO) BiH, pokrenut je disciplinski postupak protiv Tojčića'', potvrđeno je u Ministarstvu odbrane BiH, javlja BIRN-Justice Report.

Disciplinski postupak još nije proveden do kraja, a u Ministarstvu odbrane BiH navode da, ukoliko se utvrde propusti, bit će mu izrečena disciplinska mjera.

Tojčić nije jedini pripadnik OS-a koji je veličao optužene ili osuđene za ratne zločine. U proteklom razdoblju evidentirano je sedam slučajeva da su pripadnici OS-a BiH na društvenim mrežama veličali osobe osuđene pred Haškim tribunalom.

''Istima su, prema težini učinjenog propusta, nakon provedenih disciplinskih postupaka, izrečene odgovarajuće mjere u skladu s važećim propisima u MO-u i OS-u BiH'', rečeno je u ministarstvu.

Sliku Mladićeve vojne kape Tojčić je objavio 22. novembra prošle godine, na dan kada je Tribunal u Haagu bivšeg generala Vojske Republike Srpske (VRS) osudio prvostepeno na doživotnu kaznu zatvora za genocid u Srebrenici, progone i deportacije nesrpskog stanovništva, terorisanje građana Sarajeva, držanje kao talaca vojnika Ujedinjenih nacija (UN) te druge zločine počinjene u proteklom ratu, podsjeća BIRN.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenihmrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 8

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Hrvatusumraku

Ma koje disciplinske mjere .Treba ga poslat iz vojske odma u p.m.i nikad mu od koljena silazne i uzlazne linije ne primit u vojsku. To je terorista koji je protiv BIH-a.U Americi bi jos dobio zatvor.

16 5

Antidemokuracija

Zadojeni u glavi

9 6

Mula Jusuf

Možete voditi milion postupaka, meni je reakcija ovog mladog, očito i hrabrog čoveka, sasvim razumljiva. Jednostavno je odabrao svoju stranu kao i većina nas mnuslimana. Bilo bi sramota da slavi naše "heroje", koji se ni po čemu ne razlikuju od Ratka Mladića.

9 12

* Sva polja su obavezna