Vučić: Čović je rado viđen gost u Srbiji

Vučić: Čović je rado viđen gost u Srbiji Izvor: Anadolija

Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije tokom službene posjete Hrvatskoj je kazao da je Srbija otvorena za svaku vrstu razgovora sa BiH.

Poručio je da je Dragan Čović, član Predsjedništva BiH "rado viđen gost u Srbiji i uvijek je dobrodošao."

"Ja nisam ulazio u detalje oko Izbornog zakona i to ne bi bilo fer. Mi smatramo da Srbi i Hrvati imaju dobar odnos u BiH i želimo da takve odnose uspostave i sa bošnjačkom zajednicom", kazao je Vučić.

"Hrvatska smatra da se Izborni zakon BiH mora mijenjati i nadograđivati. U izmjena Izbornog zakona BiH treba poštivati odluke Ustavnog suda BiH, presudu Sejdić-Finci te samo načelo Dejtonskog mirovnog sporazuma, a to je jednakopravnost triju naroda", kazala je Grbar Kitarović. 

"To znači da predstavnika Hrvata u Predsjedništvu BiH trebaju birati Hrvati, a o detaljima kako će se izmijeniti izborni zakon to je na političkim predstavnicima u BiH", zaključila je predsjednica Hrvatske. 

Grabar Kitarović je dodala da trilaterala između BiH, Srbije i Hrvatske je jedan od najpoželjnijih mehanizama, gdje se može razgovarati o pitanjima koja opteraćuju BiH na EU putu. 

"Imamo pravo i obavezu da čuvamo stabilnost naše susjedne države i po Dejtonskom mirovnom sporazumu", pojasnila je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.Komentara 11

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Bule.

Čović sa Dodikom radi protiv države BiH a Kolinda i Vučići im u tome pomažu pa je zato rado viđen u Srbiji

5 2

Mirsad

Ko o cemu oni o Bosni. Vec sam napisao. Oko Bosne, saglasni su,ali se mi PITAMO.. Imaju pravo da laprdaju ! Mars dalje. Turska, Rusija. Birajte !

6 2

Ma

Nemate vi ni pravo ni obavezu da se miješate u unutrašnje uređenje BiH.Brinite vi o svojim zemljama!

16 5

* Sva polja su obavezna