Na dva sata vožnje razlika u plaćama ljekara 1.500 KM

Na dva sata vožnje razlika u plaćama ljekara 1.500 KM Izvor: N1

Strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije HNK stupio je danas u opći štrajk. Traže poseban kolektivni ugovor, te bolje finansijske uslove rada. Kako navode iz sindikata, štrajk će trajati sve do početka pregovora o kolektivnom ugovoru.

Iako je posljednjih dana sve upućivalo da do generalnog štrajka strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije neće doći, ipak iz sindikata su odlučili obustaviti svu komunikaciju s kantonalnom Vladom.

"Dobili smo obavještenje da Vlada planira da pregovara s nama i skupa s ostala dva sindikata samo za jedan kolektivni ugovor i jedan pregovarački tim. Poseban kolektivni ugovor je linija ispod koje mi nećemo da idemo", poručuje Elvedin Habibija, potpredsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije HNK.

Nakon neuspješnih pregovora s predstavnicima vlasti o regulisanju njihovih zakonom zagarantovanih prava, generalni štrajk jedini je korak na koji su se ljekari mogli odlučiti.

Njihov osnovni zahtjev je poseban kolektivni ugovor za ljekare, kakva je praksa i u drugim kantonima. Traže povećanje satnice, kao i povećanje koeficijenta za sve grupe ljekara, doktore medicine, specijaliste i subspecijaliste.

Izvor: N1

HNK, tvrde u sindikatu, ne može biti jedini kanton koji nema kolektivni ugovor za svoje ljekare.

"I u kojoj su plaće liječnicima do 1.000, čak i do 1.500 KM manje. To nije 200 KM, to je velika cifra za neka dva sata udaljenosti vožnje do susjedne županije, do liječnika istog ranga, istog radnog mjesta", ističe Kristina Bevanda, predsjednica strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije HNK.

Za razliku od doktora i stomatologa, ostalo medicinsko osoblje jutros je radilo svoj posao u mjeri u kojoj je to bilo moguće. Štrajk se provodi po ustaljenoj praksi, zbrinjavaju se životno ugroženi pacijenti i hitni slučajevi, te pacijenti po odjeljenima, koji uglavnom podržavaju zahtjeve ljekara.

U Vladi HNK pak smatraju kako nije bilo razloga za pokretanje generalnog štrajka. Pozivaju sindikat 26. februara da zajedno otvore pregovarački proces.

"Vlada je, kao jedan od suosnivača, čvrsto opredijeljena za dijalog kao jedini način dolaska do rješenja prihvatljivih za sve strane", kaže Pero Pavlović, portparol Vlade HNK.

Općinski sud u Mostaru potvrdio je da štrajk ljekara nije u skladu sa Zakonom o radu i Zakonom o štrajku, no iz Sindikata navode da su ljekari u ovom kantonu dovedeni pred zid , te da ne žele odustati dok ne pronađu rješenje za loš položaj u koji su, kako kažu, dovedeni ne svojom voljom.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 3

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Mulan

HDZ demokratija,ljudska prava sva.(malo morgen)

2 0

No Comment

Eto za što su se medicinari školovali...

3 0

Draga 1d

Vama će vas Čovic dati veće plate,netrebate se sanirati amo glasajte za njega,aglupo je porediti Sarajevski kantona sa HNK.

13 2

* Sva polja su obavezna