"Epicentar ljubavi" i muzej zaljubljenih u slovačkom gradiću

"Epicentar ljubavi" i muzej zaljubljenih u slovačkom gradiću Izvor: VLADIMIR SIMICEK / AFP

Najduža ljubavna pJesma objavljena je u 19. veku u slovačkoj Banskoj Štiavnici. Danas taj srednjovekovni rudarski gradić želi da postane mesto hodočašća zaljubljenih.

Slovački pjesnik Andrej Sladkovič napisao je 1846. godine "Marinu", pesmu s 2.900 stihova, kojom je otpjevao svoju nesretnu ljubav prema sugrađanki Marini Pišhlovoj.

Suprotno od priče o Romeu i Juliji, ova je istinita.

Marinini roditelji ruku svoje ćerke dali su bogatom pekaru, a ne pjesniku bez prebijene pare. 

Kuća u kojoj je Marina nekada živjela pretvorena je u "Epicentar ljubavi" u kojoj se može pogledati interaktivna izložba o najdužoj ljubavnoj pjesmi ikad napisanoj.

Tamo je smještena i "banka ljubavi" u kojoj moderni parovi mogu da polože svoje ljubavne zavjete.

Taj svojevrsni muzej ljubavi vodi lokalna nevladina organizacija koja se nada da će Bansku Štiavnicu pretvoriti u srednjoevropsku Veronu.

"Mnogi nam govore da je to preambiciozno, ali ako su milioni ljudi spremni da se upute do Verone kako bi videli balkon izmišljenog para Romea i Julije, vjerujem da će ih mnogo doći ovdje, gdje je tragična ljubavna priča bila stvarna", kaže Katarina Javorska, glasnogovornica oganizatora.

"Epicentar ljubavi" otvoren je u decembru, nakon dvogodišnje pripreme i uređenja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.Komentara 0

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna