Vučić: Hrvati i Srbi imaju iste probleme

Vučić: Hrvati i Srbi imaju iste probleme Izvor: PIXSELL

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji se nalazi u dvodnevnom službenom posjetu Hrvatskoj, izjavio je u utorak u Vrginmostu da Srbi i Hrvati imaju gotovo iste probleme koje je zato lakše rješavati zajedno.

Naglasio kako je kod hrvatskog čelništva prepoznao iskrenu volju za suradnjom i poručio da će vrlo brzo uzvratiti poziv hrvatskoj predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović u Srbiju, javila je Hina.

Vučić je posjetio obitelj Lapčević koja je izabrana jer je riječ o povratnicima s troje djece, potom je obišao osnovnu školu u Vrginmostu kojoj je donirao deset računala za opremanje informatičke učionice, a zatim pogledao učionicu srpskog jezika i kulture.

"Lijepa škola, ali važno je da bude više djece. To je očito velik problem i u Hrvatskoj i u Srbiji", rekao je Vučić.

Ta osnovna škola ima 94 učenika, od kojih je 42 posto pravoslavne vjere. Učenici imaju zajedničku nastavu, no postoje izborni predmeti pravoslavnog vjeronauka, kao i srpskog jezika i kulture, kazala je ravnateljica škole Barbara Ljubišić.

Dodala je i kako je zamjetan pad broja pada učenika jer je 2002., u vrijeme kada je ona počela tamo raditi, u njoj bilo 230 učenika.

"Kompletne obitelji iseljavaju iz mjesta i odlaze za boljim životnim uvjetima. Ovdje su životne prilike vrlo loše, tako da se to vidi i na broju naših učenika", rekla je ravnateljica.

Predsjednik Srbije se nakon škole uputio u društveni dom u Vrginmostu gdje se govorio pred dvjestotinjak pripadnika srpske zajednice i tamošnjih vlasti.

Vučić im je zahvalio što su ostali u tom kraju usprkos teškim životnim uvjetima, dodavši kako je na putu prema Vrginmostu svjedočio tragovima ratnog razaranja i malom broju ljudi koji ondje žive.

"Došao sam u Hrvatsku zato da bi se napravili bolji odnosi između Hrvata i Srba, ne odnose u kojima netko nekog ponižava i pobjeđuje, nego odnose suradnje, one u kojima bi Srbi u Hrvatskoj mogli biti mirniji i sigurniji u svoju budućnost", poručio je.

Dodao je da zato ne razumije one koji napadaju hrvatsku predsjednicu i ponovio da "usprkos različitim pogledima na prošlost ne postoje nikakve velike razlike u interesima Srba i Hrvata oko budućnosti".

"Mislim da imamo zajedničke, gotovo iste probleme, te da ih možemo mnogo lakše rješavati ako to činimo zajedno, ne samo u Hrvatskoj i u Srbiji, nego u cijeloj regiji. Moramo ubrzano razgovarati o povezivanju, o izgradnji željeznica i prometnica, i o tome kako da u svakom selu i gradu vidimo kako Srbija može pomoći, a kako Hrvatska. Mislim da je to najbolja poruka za vas", poručio je srbijanski predsjednik.

Hrvatske građane srpske nacionalnosti pozvao je "da s ponosom nose svoje srpsko ime i prezime, da se nikoga ne stidite i nikoga ne boje".

Lokalno stanovništvo srbijanskog je predsjednika upoznalo s problemima s kojima se nose, od neisplaćenih mirovina, teškoća sa stanarskim pravom i općenito o uvjetima života.

Vrginmost, mjesto pored Petrove gore koje je nakon završetka Domovinskog rata preimenovano u Gvozd, vratilo je svoje ime 2012., dok je ime općine ostalo.

Prema popisu stanovništva iz 2011., u Općini Gvozd u 19 naselja živi 2970 stanovnika, od kojih Srbi čine 66,53 posto. Gotovo trećina stanovništva starija je od 65 godina, navodi Hina.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 3

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Je

U potpunosti je u pravu u hrvaskoj postoji jak ustaski pokret a u srbiji cetnicki koji su jednaki.

5 0

12345678

Koje? Ne mogu nikako spojiti dijelove BiH jer je to međunarodno priznata zemlja. Imate približno isto duga MMF. Srbija 48 milijardi, Hrvatska 47 milijardi eura. Bosni i Hercegovini Srbija mora platiti 5 milijardi km. To su najveći vaši problemi, ali vi ne odustajete samo tražite način da podijelite Bosnu i Hercegovinu. Da te upozorim Vučiću, Bosna je preživjela Otomansko carstvo, AustroUgarsku, Kraljevinu SHS, Kraljevinu Jugoslaviju, SFRJ i evo je opet ona živa, sva ova s...a su nestala, nijedno više ne postoji niti će ikad postojati. Bosna je vječna, ko je god mislio drugačije završio je na smeću historije.

18 3

Mlekar

Koje? Muslimane?

4 0

* Sva polja su obavezna