IZ u BiH spremna pomoći u zbinjavanju izbjeglica

IZ u BiH spremna pomoći u zbinjavanju izbjeglica Izvor: Rijaset Islamske zajednice

Islamska zajednica u BiH je spremna pomoći državi u zbrinjavanju izbjeglica, ali istovremeno apeluje na državne organe da aktiviraju akcione planove i koordinaciona tijela koja su oformljena za ovakve situacije.

Islamska zajednica u BiH se oglasila s obzirom na porast broja izbjeglica koje ovih dana pristižu u Bosnu i Hercegovinu, sve češći su slučajevi da oni dolaze pred objekte Islamske zajednice u BiH tražeći pomoć.

"Polazeći od moralne obaveze da se tim ljudima izađe u susret Islamske zajednice u BiH je razmatrala načine pomoći koji bi bili u skladu sa njenim mogućnostima i važećim zakonodavstvom. Od nadležnih državnih organa Islamska zajednica je zatražila informaciju o trenutnom stanju i planovima njihovog zbrinjavanja, te preporuke o tome šta Islamska zajednica može učiniti kako bi se izbjeglicama, posebno uzimajući u obzir pogoršanje vremenskih prilika, što prije pomoglo", navedeno je iz Islamske zajednice u BiH.

Na osnovu dosadašnjeg iskustva, preporuka državnih organa, te činjenice da se džamije nisu pokazale kao adekvatna rješenja za smještaj ovih osoba, Islamska zajednica u BiH poziva državne organe da osiguraju adekvatan smještaj i druge oblike pomoći izbjeglicama, prema normama međunarodne pravne zaštite.

"Džamije ne mogu biti prvo i jedino rješenje za smještaj izbjeglica nego posljednje. Islamska zajednica je već donacijama u hrani pomagala onim organizacijama koje rade na zbrinjavanju izbjeglica, pomoć je slala još od 2015. godine u ona mjesta kroz koja su prolazile izbjeglice i sada poziva sve svoje članove i organe da pomognu državi da odgovori na ovu humanitarnu i ljudsku krizu", navode iz Islamske zajednice u BiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 3

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

BESLIC VJEKOSLAV

Dali neko zna ja posjedujem kucu I dao bi izbjeglicama dali ko zna kome se obratiti,

0 0

Zlatko

Svaka čast ustanovi i upravi IZ BiH.

2 2

Tako

ljudima treba pomoci. Ljudi iz BH idu , otkupiti kuce koji su otisli i ostaviti izbjeglice .

1 0

* Sva polja su obavezna