Karnevalska povorka zbog vremena odstupila od tradicije

Karnevalska povorka zbog vremena odstupila od tradicije Izvor: N1

Više od deceniju u Tuzli se na Pokladni utorak održava karneval kada učenici Katoličkog školskog centra Sveti Franjo, ali i svi drugi koji žele, ulicama Tuzle prošetaju kao maškare. Zbog lošeg vremena ovaj put povorka nije išla kroz grad, ali su u zatvorenom prostoru učesnici pokazali svu svoju kreativnost.

Najveselija ekipa ove godine bio je sedmi razred Osnovne škole KŠC „Sveti Franjo“ , a kako su nam kazali, opustošili su ormare od svojih nena, baka i djedova.

"Mi smo to odlučili jer svake godine vidimo iste stvari pa smo odlučili malo promjeniti. Prošle godine smo bili grčki bogovi, sada smo seljaci i tako", kaže Adna Fazlić, učenica.

Djeca sama, sa roditeljima ili nastavnicima svake godine rade kostime što podstiče njihovu kreativnost kao dio odgojno obrazovnog rada ove škole.

"Poruka je da možemo bar jedan dan tijekom godine izaći iz svoje svakodnevnice, biti neko drugi. Pokušati se udaljiti od sive svakodnevnice, zaplesati sa ovom djecom u nekim vedrijim i svjetlijim bojama", dodaje Danijel Barišić, KŠC "Sveti Franjo" Tuzla.

Sirene, vile, gusari, indijanci, likovi iz crtanih filmova nekih su od likova u koje su de danas učesnici karnevala uživjeli.

Izvor: N1

"Pomogle su mi sestre. Ja sam gitarista, pjevač. I ništa drugo", otkriva Josip Milić, učenik.

"Ja sam se maskirala u indijanca. Napravila sam sama sebi kostim i sa drugarima. Skupili smo sebi neku kreativnu radionicu i sebi tako napravili", dodaje Ana Mari Milić, učenica.

Neizostavni dio maškara su likovi iz bajki. Vještica iz priče „ Ivica i Marica“ ove godine ocjenjena je kao najkreativnija maska.

"Odlučili smo se kao razred maskirati u likove iz bajke. Onda smo odlučili napraviti četiri priče, Crvenkapica, Ivica i Marica, Aladin i još jedna bajka. (Kakvu nam poruku kao vještica šalješ danas?) Pazite se!", šali se Kristijan Handanović, učenik.

Karnevali, poklade, maškare obilježavaju se svugdje u svijetu u zemljama gdje je stanovništvo uglavnom katoličko. Poklade sa sobom nose, kako kažu, magiju protjerivanja zla i otjerivanja zime. Često maškare ismijavaju društvo u kojem živimo kroz satirične i smiješne maske.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Tagovi: Tuzla , karneval

Komentara 1

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

goran

Otme tudju tradiciju i za par godina je pretvori u vjesku svetkovinu necu biti iznenadjen ako crkve i novu godinu koju slavi citav svijet 31 decembar 1 januar ne okrenu na neku vjersku licnost iz proslosti nekog svetca ili nekog mucenika pa i oni proglase u ime tog svetca njegov imendan i uzmu ucesce u slavljenu nove godine misama i ponockama

4 0

* Sva polja su obavezna