Varadi za N1: Kosovo faktički nije deo Srbije

Varadi za N1: Kosovo faktički nije deo Srbije Izvor: N1

Ja lično mislim i to sam više puta rekao da je odvajanje Kosova suprotno međunarodnom pravu, tako da mislim da ovo nije bilo legalno, istovremeno mislim da u ovom času Kosovo faktički nije deo Srbije, kaže u intervjuu za N1 srbijanski profesor međunarodnog prava Tibor Varadi.

N1: Sve češće čujemo ideje o podjeli Kosova, čak je i austrijski vicekancelar to pomenuo. Kako vama sve to zvuči?

Varadi: Ja mislim da je dobro da je i ova ideja na stolu, mada ne bih mogao reći da je konkretno na pregovaračkom stolu, ali bih dodao da je to bilo mnogo lakše postići pre 10-15 godina nego danas. Svojevremeno je i koliko se dobro sećam, Dobrica Ćosić imao to kao ideju, ali to prosto nije bilo tada na pregovaračkom stolu, kada je to imalo malo više šansi. Danas bi, ako bi se to pitanje postavilo, verovatno bi to neki pokušali spojiti sa Preševom, pa sa nekom razmenom, sve u svemu, mislim da to stvarno realne šanse nema, ali je dobro sve mogućnosti držati na stolu.

Evropska unija očekuje rješenje što prije? Da li je to moguće i šta može da bude konačno rješenje?

Varadi: U Skupštini Srbije nema poslanika sa Kosova, zakonodavna vlast Srbije se ne prostire na Kosovo, ni sudska ni administrativna, znači bez obzira šta je pravdeno rešenje, Kosovo nije faktički deo Srbije. Imamo sad neku promenu termina, sačuvati Kosovo znači imati sve manje zemalja koje su priznale Kosovo, pa onda postaje vrlo važno da li Surinam priznaje ili ne priznaje, ali faktički Kosovo nije deo Srbije.

Prihvatiti to faktičko stanje kao priznato stanje je jedna opcija koja bi bila sigurno najteža i najbolnija opcija. Ono gde nemam nikakve sumnje, je to da li na taj način da se posebno izdvoji sever Kosova ili da se severu Kosova daje jedna vrlo specifična autonomija, jer to nema nikakve dileme, ni po evropskim merilima da Srbi na Kosovu, bez obzira kojoj državi to Kosovo pripada imaju prava da ostanu Srbi i da zadrže svoju kulturu, škole, spomenike. E da li će se to postići putem teritorijalne podele ili putem jedne široke autonomije to su realne opcije i ne bih rado bio na mestu političara koji će morati to da prihvate.

Pogledajte cijeli intervju Tibora Varadija sa reporterkom N1 Jelenom Mirković:

Izvor: N1

Tagovi: Tibor Varadi , kosovo , Srbija

Komentara 1

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Veza

Kazes da je odvajanje Kosova suprotno medzunarodnom pravu a zar nije suprotno medzunarodnom pravu ukidanje pokrajine, zabrana da studenti idu na fakultete,zabrana da djeca idu u skole,protjerivanje naroda itd. A isto tako zar nije i entitet manji u Bosni suprotan medzunarodnom pravu jer je na krvi, genocidu i agresiji nastao i bili ga trebalo ukinuti gosp.Varadi sve to si ti.branio.i radio protiv svih prava i podrzavao si Agresiju i genocid. Neka te je sram i stid jer si prodana dusa tebe samo novac interesuje a.pravo najmanje.

9 0

* Sva polja su obavezna