"Švicarska je djed poreznih rajeva u svijetu"

"Švicarska je djed poreznih rajeva u svijetu" Izvor: Pixabay.com

Međunarodna organizacija Mreža porezne pravde (Tax Justice Network) objavila je rang listu koja otkriva tko u svijetu najviše pomaže bogatima da sakriju imovinu i izbjegnu platiti poreze - riječ je o "Indeksu financijske tajnosti 2018".

Švicarska je djed poreznih rajeva u svijetu, jedan od najvećih svjetskih off-shore financijskih središta i jedna od najvećih jurisdikcija za čuvanje financijskih tajni, ocijenila je Mreža, koja već 15 godina prati ovu temu, a njezinim financijskimstručnjacima trebalo je godinu dana, da sastave ovu "crnu listu" za koju su koristili podatke OECD-a, MMF-a, vlada i ostalih institucija.


Druga zemlja po korumpiranosti su SAD, slijede ih Kajmanski Otoci, Hong Kong i Singapur, a vrlo visoko, na šestome mjestu, plasiran je Luksemburg iza kojega se nalaze Njemačka, Tajvan, Ujedinjeni Arapski Emirati te otok Guernsey, piše Novi list. Hrvatska se plasirala tek na 79. mjestu od 112 zemalja na ljestvici što je povoljan rezultat.

Zemlje visoko plasirane na ljestvici, prema Mreži, obično imaju banke koje svojim klijentima dobro čuvaju tajne. Bogatima pružaju mogućnost osnutka imovinskih zaklada i sličnih struktura, koje prikrivaju identitet vlasnika. Primjerice, neka zamišljena zaklada iz Lihtenštajna može imati račun u banci u Švicarskoj, kuću u središtu Londona, trkaćeg konja u Monte Carlu, dionice u velikoj svjetskoj kompaniji, ili jahtu. No, poduzete su mjere kako se ne bi doznalo tko tu imovinu uživa. Takvo skrivanje bogatstva od poreznika osiromašuje proračune država, osobito malih.


"Procjenjuje se da je 21.000 do 32.000 milijardi privatnog financijskog bogatstva, uglavnom neoporezovanog, smješteno u tzv. porezne oaze po svijetu, kaže Mreža,a te jurisdikcije koriste tajnost da bi privukle nezakonite, nelegalne ili zlorabljene financijske tokove, koje se procjenjuje na 1.000 do 1.600 milijardi dolara godišnje.

Samo afričke zemlje, na taj način, izgubile su u posljednjih pola stoljeća više od 1.000 milijardi dolara, dok svi njihovi dugovi zajedno iznose manje od 200 milijardi dolara. Stoga je Afrika glavni kreditor svijeta, zaključuju u Mreži. Drugim riječima, ta je golema imovina u rukama bogate elite, zaštićena financijskom tajnom u inozemstvu, dok teret dugova na leđima nose brojni afrički narodi.

Puno bolje nije ni u bogatijim zemljama. Grčka i Portugal, na primjer, bačeni su na koljena djelomice zbog izbjegavanja plaćanja poreza i zbog grabeži javnog novca, koji su trajali desetljećima, kaže Mreža i upozorava da krivnju za skrivanje novca ne treba prebacivati samo na Bermudu ili Djevičanske otoke, nego ponajprije na bogate države.


"Najvažniji pružatelji financijske tajnosti za ugrabljenu imovinu u svijetu uglavnom nisu mali, palmama obrubljeni otoci, kako mnogi pretpostavljaju, nego neke od najvećih i najbogatijih država u svijetu. Bogate članice OECD-a i njihovi sateliti glavni su primatelji ili prijenosnici tih nezakonitih tokova", kaže Mreža.

A upravo su te zemlje koje primaju divovske iznose novca one koja određuju pravila igre pa je prilično jasno zašto su dugogodišnji međunarodni napori za uklanjanje poreznih rajeva i financijske tajnosti tako neuspješni. Ipak Mreža porezne pravde vjeruje da su se stvari u posljednje vrijeme počele poboljšavati čemu su pridonijeli kriza iz 2008. godine, građanske udruge, mediji i rastuća zabrinutost zbog produbljivanja nejednakosti u mnogim zemljama.

"Političari u svijetu prisiljeni su obratiti pažnju na porezne rajeve. Prvi put, otkako smo 2009. godine sastavili ovaj Indeks, možemo reći da smo na putu dubokih promjena", tvrdi Mreža porezne pravde, dodajući da vlade država trebaju poduzeti mjere da bogati pojedinci, kao i međunarodne korporacije, postanu odgovorni prema zajednicama u kojima žive i rade, te plaćaju poreze tamo gdje zarađuju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Tagovi: Švicarska

Komentara 2

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

sff

Švicarska je riječ ženskog roda, N1.

1 0

Borac

Nisu te najbogatije drzave postale najbogatije u okviru savremenog poreskog ropstva gde se svaki pokret kapitala oporezuje. Diktatura drzave i poreznika prevazisla je svaku meru. A malene drzavice koje nastoje uci u EU poslednje su koje bi trebale da dave svoje osiromaseno stanovnistvo porezima.

3 0

* Sva polja su obavezna