Acibadem: Ključni period liječenja dječaka Arslana

Acibadem: Ključni period liječenja dječaka Arslana Izvor: INS

Glavni ljekar istanbulske bolnice Acibadem prof. dr. Caglar Cuhadaroglu kazao je kako je u posljednje dvije sedmice došlo do poboljšanja zdravstvenog stanja dječaka Arslana.

Arslan Kulačić, kojem je odmah po rođenju dijagnosticiran tumor na mozgu i koji je smješten u klinici Acibadem u Istanbulu, nakon operativnog zahvata počeo je sa primanjem hemoterapije, a sada prolazi kroz ključan proces koji bi mogao potrajati nekoliko mjeseci.

Glavni ljekar istanbulske bolnice Acibadem prof. dr. Caglar Cuhadaroglu kazao je kako je dječak, kojem je dijagnosticiran maligni tumor, po dolasku u Istanbul dva dana proveo na odjelu za intenzivnu njegu, a zatim je posebnom metodom urađena biopsija.

Cuhadaroglu je rekao kako je zdravstveno stanje bebe stabilno.

Nakon patoloških nalaza terapiju je odredio doktor s odjela za dečiju hematologiju i onkologiju Cengiz Polat, a dječak je počeo primati hemoterapiju.

Cuhadaroglu je kazao kako je u posljednje dvije sedmice došlo do poboljšanja zdravstvenog stanja dječaka Arslana.

”Njegovo zdravstveno stanje je bolje u odnosu na prvi dan. Nakon operativnog zahvata smanjen je pritisak i počeo je s dojenjem. Može se hraniti bez smetnji, uz majku je. Hemoterapija je jedan proces, prema nalazima pregleda ćemo odrediti njenu dozu i dužinu”, rekao je Cuhadaroglu koji je dodao kako će nalazi pokazati koje su metode liječenja najpogodnije za dječaka.

Istakao je kako proces oporavka zavisi od pacijenta i ponašanja tumora.

”Svaki pacijent, svako ponašanje tumora može biti drugačije. Zbog toga smatram da nije ispravno govoriti o vremenu oporavka, ali za ovakve vrste slučajeva period od 3-6 mjeseci je izrazito važan“, kazao je Cuhadaroglu i ukazao i na prednosti liječenja dječaka u Turskoj koja ima dobre dječje hirurge, hematologe i onkologe.

Dodao je i kako ljekari i medicinske sestre 24 sata dnevno vode brigu o dječaku, provjeravaju otkucaje srca, način disanja...

Na apel porodice Kulačić u Bosni i Hercegovini pokrenuta je akcija prikupljanja sredstava. Za pomoć dječaku otvoreno je nekoliko žiro računa za uplate u BiH i van BiH, a koji se mogu pronaći na zvaničnoj Facebook stranici organizacije Pomozi.ba.

Arslanu je dijagnosticiran tumor na mozgu, tačnije tumor iz grupe primitivnih neuroektodermalnih tumora (PNET), odnosno po novoj klasifikaciji Svjetske zdravstvene organizacije iz 2016. godine iz grupe embrionalnih tumora.

Šestog novembra 2017. godine, sa samo četiri mjeseca, Arslan je operisan u UKC Tuzla, ali se uprkos upješnoj operaciji, tumor nakon izvjesnog vremena vratio i uvećao. Budući da je Arslan mali, druga operacija nije bila moguća, a terapija kojom je moguće liječenje dječaka nastavljena je u Turskoj, u klinici Acibadem u Istanbulu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 2

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Diss

Da nam ABD ozdravis mali lave i dođeš svojoj kući...:)

3 0

Sadmi

Dusica mala da ti dragi Allah pomogne da sto prije ozdravis.

3 0

* Sva polja su obavezna