Laburistička stranka: Građani uznemireni zbog migranata

Laburistička stranka: Građani uznemireni zbog migranata Izvor: Anadoliija

Laburistička stranka Bosne i Hercegovine objavila je danas saopćenje za javnost u kojem se navodi su građani Velike Kladuše ''vidno uznemireni zbog prilika ilegalnih migranata'' u ovom dijelu države.

Kako piše u saopćenju ove stranke, građani su vidno uznemireni zbog nekontrolisanog priliva ilegalnih migranata i nepravovremenog djelovanja nadležnih institucija Bosne i Hercegovine u rješavanju smještaja za iste i sprečavanja zloupotrebe ovih lica u nezakonite svrhe.

''Laburistička stranka BiH osuđuje nespremnost i nezainteresiranost nadležnih institucija za pravovremeno postupanje, što je dovelo do toga da su građani Velike Kladuše primorani samostalno obezbijediti alternativni smještaj za ilegalne migrante i materijalna sredstva za njihove osnovne životne potrebe, iako je to u isključivoj nadležnosti države Bosne i Hercegovine.

Izražavamo svoju zabrinost da bi, zbog blizine međunarodnog graničnog prelaza Maljevac i malograničnih prelaza na teritoriji Općine Velika Kladuša, moglo doći do većeg priliva migranata, što bi drastično usložnilo novonastalu sitiaciju sa mogućim refleksijama na čitav region, pa samim tim i na Bosnu i Hercegovinu.

Laburistička stranka BiH je, putem izabranih zvaničnika na višim nivoima vlasti, uputila zahtjev za hitno postupanje nadležnim institucijama i to:

- Četvrtoj policijskoj upavi Velika Kladuša,

- Ministarstvu unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona,

- Vladi Unsko-sanskog kantona,

- Federalnom ministarstvu unutrašnjih poslova,

- Federalnoj upravi policije,

- Državnoj agenciji za istrage i zaštitu- SIPA,

- Ministarstvu sigurnosti Bosne i Hercegovine,

- Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i

- Službi za poslove sa strancima Bosne i Hercegovine.

Od nadležnih institucija očekujemo da će HITNO poduzeti korake u prevazilaženju navedene situacije, te da će ovu Obavijest shvatiti kao urgentni poziv u pravcu zaštite sigurnosti građana Općine Velika Kladuša i da će se AKTIVNO uključiti u rješavanje novonastalog problema'', navodi u saopćenju Laburistička stranka Bosne i Hercegovine.

Kako je ranije javila Agencija Anadolija, u Velikoj Kladuši posljednjih nekoliko dana nalazi se veći broj migranata koji su zaustavljeni na svom putu ka zemljama Zapadne Evrope, a zbog niskih temperatura, obilnog snijega i iscrpljenosti spavaju u kladuškim džamijama.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 9

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Ajla

Ako nama na Ilidži ne smeta śto ih je više no nas ...ne tteba ni vama.To je budućnost BiH.Mi odosmo vani a oni će ovamo.I svi sretni.

2 0

Duda Mahalusa

Ovo je navazdan bio merhametli narod.Treba biti solidaran i podjeliti koru hljeba,krevet i w-c solju a toliko slobodnih stanova u novogradnji.Ne vidim tu problem oko zbrinjavanja...kad su vec dosli.Mi smo oduvijek bili gostoljubiv narod

1 1

mima

Zar ima i laburističk stranka a što se tiče izbjeglica prihvatiti i udomiti od doboja preko posavine pa do foce i od foce preko hercegovine do velike kladuse i onako je sve ovo rijetko naseljeno i možemo udomiti gotov tri miliona izbjeglih i raseljenih osoba i eto BiH prosperiteta

1 1

* Sva polja su obavezna