Globus: Tko sprema Askere za novi rat u BiH

Globus: Tko sprema Askere za novi rat u BiH Izvor: Jutarnji

''Tko sprema Askere za novi rat u BiH'' naslov je teksta u posljednjem izdanju hrvatskog magazina Globus. Tekst donosi analizu Mirjane Kasapović i Ive Lučića o, kako piše, najnovijim tenzijama u BiH.

''Novi broj Globusa donosi opsežne analize prof. dr. Mirjane Kasapović i prof. dr. Ive Lučića o najnovijim tenzijama u Bosni i Hercegovini, vezanim uz pitanje izbornoga zakona, uz nedavne prijetnje člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića “ratom i konfliktom” te uz snimku koja je uznemirila regiju, a koja prikazuje mladiće iz kampa za obuku “askera”, što je turski naziv za vojnike'', piše u novom broju Globusa.

“Kamp je izgrađen uz jezero Jelen na teritoriju Tešnja, tik uz granicu općine Usora s većinskim hrvatskim stanovništvom”, tvrdi Ivo Lučić, prenosi Jutarnji iz najave teksta Globusa.

Profesorica Mirjana Kasapović bavi se tzv. nigerijskim izbornim modelom.

Jednu inačicu ili svojevrstan odjek nigerijskog modela”, navodi dr. sc. Kasapović, “koji se očituje u zahtjevu da se u izborni model ugradi poseban obrazac zemljopisne distribucije potpore birača, zagovarao je Bakir Izetbegović, bošnjački član Predsjedništva BiH, gostujući 4. februara u HTV-ovoj emisiji ‘Nedjeljom u 2’ kao rješenje spora o načinu izbora bošnjačkoga i hrvatskog člana Predsjedništva u Federaciji BiH, prenosi Jutarnji.

globus naslovna Izvor: Jutarnji.hr

Podsjećamo, u septembru prošle godine magazin Globus objavio je tekst sa ''dramatičnim upozorenjem'' o navodnim islamskim radikalima na granicma Hrvatske te da ih u BiH ima od pet do 10 hiljada.

"Nervozna reakcija Bakira Izetbegovića i njegova SDA na najavu početka izgradnje Pelješkog mosta nije slučajna. Rezultat je sve zaoštrenije političke i sigurnosne situacije u BiH i želje bošnjačkih političara da fokus pažnje međunarodne javnosti prebace na međudržavnu polemiku s Hrvatskom. Tako se u Sarajevu počeo dovoditi u pitanje početak gradnje Pelješkog mosta prije nego što se riješi za Zagreb nepostojeći granični spor. Opasnost od islamskog radikalizma koji je u BiH, kako kažu i hrvatski i međunarodni analitičari, u porastu tako bi trebala ostati u drugom planu. S druge strane, hrvatski politički vrh pozorno prati sigurnosnu situaciju u BiH. Mnogi hrvatski političari su i u kontaktu sa svojim kolegama u svijetu koje i sami upozoravaju na problem islamističkog ekstremizma", pisalo je tada u tekstu u Globusu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 19

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Pogled sa strane

Ja sam pročitao članak u cjelini i tamo vidio puno navoda o činjenicama koje mi nisu bile poznate. E sad, ako neko može da demantuje te navode nekato to učini,a ako ne može - neka ćuti i ne komentariše po principu bla-bla-bla.

9 1

Dragan

Merhaba askeri .......

7 11

Safet

pomoz Bog junače 😛😛😛🖕🖕🖕

11 1

* Sva polja su obavezna