SCENA| Zemaljski muzej kao dom

SCENA| Zemaljski muzej kao dom Izvor: N1

Sinoć je na sceni Sarajevskog ratnog teatra odigrana predstava "Mi smo oni na koje su nas roditelji upozoravali" BNP Zenica. Autorica teksta je Tanja Šljivar, a režiju potpisuje Mirjana Karanović.

Ova drama je krajem 2017. godine, kao jedina predstavnica Bosne i Hercegovine, imala uspješnu međunarodnu turneju u Švicarskoj. Predstava je ostvarila zapažen uspjeh na festivalima, te do sada osvojila devet nagrada. U ovoj duodrami igraju Mirjana Karanović i Enes Salković.

Historijski muzej BiH je u saradnji sa Univerzitetom umjetnosti London početkom 2018. godine otvorio javni poziv za najboljim umjetničkim odgovorom na stalnu postavku "Opkoljeno Sarajevo". Do sada se prijavilo oko 50 umjetnika i umjetnica, a umjetnik Edin Numankadić je poklonio jedan od svojih prvih radova.

Do sada ste znali da Zemaljski muzej BiH čuva Hagadu, i mnoge druge vrijede i neprocijenjive eksponate, ali da u njemu neko živi već više od pola vijeka vjerovatno je novina. Vasilijine prve komšije su muzejski eksponati, fosili, a u dvorištu stećci. Sve je počelo kada je kao ratno siroče iz Hrvatske upoznala svoju životnu ljubav i to na plesu . Mustafu. Mustafa je dobio posao u Muzeju i od tada je ova institucija njihov dom.

Više od deceniju u Tuzli se održava karneval, kada učenici Katoličkog školskog centra Sveti Franjo, ali i svi drugi koji žele, ulicama Tuzle prošetaju kao maškare. Zbog lošeg vremena ovaj put povorka nije išla kroz grad ali su u zatvorenom prostoru učesnici pokazali svu svoju kreativnost.

Američki glumac Robert de Niro kritikovao je stav administracije predsjednika SAD Donalda Trampa o klimatskim promjenama rekavši publici u Dubaiju da je stigao u posjetu iz "nazadne" zemlje koja boluje od "privremenog ludila".

Bh. pjevač Elvir Laković Laka objavio je novu pjesmu i spot pod nazivom "Lizalo". Kako je kazao, na ovoj pjesmi radio je pola godine. Inače, Laka potpisuje muziku i tekst.

Izvor: N1

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Tagovi: scena

Komentara 0

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna